Back to top

Múltunk jelene

Publikálva: 2018, október 4 - 08:15
Hányszor szoktunk elgondolkodni azon, vajon hol is keressük a régen elrakott füzetet, képet vagy emléktárgyat, amelyre hirtelen nagy szükség volna. Szeretnénk ugyanis felidézni egy pillanatot. És ilyenkor természetesen nem találjuk a keresett tárgyat. A házban élők számára a padlás vagy éppen a pince rejtekeit is fel kell ilyenkor fedezni, a lakóházakban a lehetőségek sora szűkebb, de így is van jócskán opció.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csupán a fogyasztói lét miatt van az átlagosnál több „kelléke” mindennapjainknak, hanem azért is, mert az emberiség hosszú történelme során mindig szeretett gyűjtögetni. Napjainkban pedig éppen a kis emlékek jelentik a menekülést a mindennapi szürkeségből, hajtásból.

Ezért aztán nem meglepő, ha keressük és őrizni szeretnénk azokat a tárgyakat, amelyek megtartják a múltunkat. Örömteli, hogy városunkban is egyre több olyan emlékhely épült, ahol van mód az emlékezésre. Idén a Fő utcán az első botlatókövek kerültek elhelyezésre, ősszel elkészül a világháborúk hőseinek emlékműve, de több más helyen is őrizzük a városunk történelmét. Kapcsolódjon az a távolabbi vagy közelebbi múlthoz, de éppen ilyen módon adunk bizonyítványt saját korszakunkról is, hiszen az elődök tisztelete nélkül lehetetlen a jövőt építeni.

Városunkat ugyan a múlt század nem kímélte, többször teljesen meg kellett újulnia, de láthatjuk, az új évezred elején új lendületet kapott Dunaszerdahely és napjainkban érezhetően a fejlődés jellemzi. Az ősöktől és a hősöktől pedig fontos tanulnunk.

Rajkovics Péter, főszerkesztő

Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2018/15.számában.

 

Ezt már olvasta?

Cookies