Back to top

Műanyag

Publikálva: 2016, április 13 - 13:54
A műanyag mindenhol körbevesz bennünket. Vegyük például a széket, amelyen jelenleg is ülnek, nagy valószínűséggel újrahasznosított és összetört műanyagból készült.
Műanyag

A tej, melyből reggel a kávéjukba öntöttek bizonyos fajtájú műanyagba van csomagolva, ahogy a péksüteményt, sonkát és sajtot is valamilyen műanyag dobozból vagy zacskóból vették elő. Hétvégén, a mosógépet bekapcsolva, melynek kemény műanyagborítása van, szintén találkoznak ezzel az anyaggal és az adagolóba a mosószert, valamint öblítőt szintén valamilyen műanyag flakonból, zacskóból öntötték oda.

Körös-körül mindenhol rengeteg műanyag található, melynek legalább egy részét kiszelektálhatnánk, hogy ne a szemétlerakodó telepen kössön ki, hanem újrahasznosításra kerüljön. Dunaszerdahelyen sárga hulladékgyűjtő edényeket raktunk le műanyag felirattal, ebbe lehet gyűjteni az alábbi műanyagokat: PET flakonok, háztartási HDPE, PE, PP típusú vegyszeres dobozok, műanyag táskák, Tetra Pak gyümölcsleves és tejes dobozok. Ezeket érdemes még kidobás előtt összepréselni akár lábbal is. A műanyag hulladékgyűjtőbe dobhatják a pléhből készült üdítős dobozokat és alumínium konzervdobozokat is.

A szétválogatott műanyagból készült háztartási hulladékot a sárga műanyagokra fenntartott hulladékgyűjtőbe dobják. Ezt követően az A.S.A. vállalat hulladékgyűjtő gépjárműve felrakja és elviszi az albári hulladéklerakó telepre, ahol az osztályozó soron az A.S.A. vállalat fajtája szerint válogatja szét a műanyagot. Ezeket bálákba préselik és elszállítják a feldolgozó üzemekbe.

Mivel a műanyag különböző formában található meg környezetünkben, mi, akik itt élünk Dunaszerdahelyen, tegyünk meg egy pofonegyszerű dolgot- válogassuk szét a háztartásunkban felgyülemlett műanyag hulladékot és tanítsuk meg erre gyermekeinket és unokáinkat is. Nem nagy erőfeszítés ez részünkről, de nagy lépés környezetünk védelmében.

(A.S.A.)

Ezt már olvasta?