Back to top

Mozgásterápia a tanulási nehézségek megelőzésére és oldására

Publikálva: 2020, július 9 - 15:46
Hétfőn ért véget a Mozgásterápia a tanulási nehézségek oldására és megelőzésére című, pedagógusok és szülők számára szervezett tanfolyam, amelyet a Partnerség a képzésben Polgári Társulás „Partnerség a regionális oktatásban“ elnevezésű, 2007-ben elindított saját programja keretén belül valósított meg.
Mozgásterápia a tanulási nehézségek megelőzésére és oldására

 „A 60 órás képzés hat napon át zajlott, napi tíz órában a Vámbéry Ármin Alapiskola épületében Dunaszerdahelyen. Az akkreditált (Magyarországon) képzésen, amelyet Kulcsár Mihályné neuropedagógus és ifj. Kulcsár Mihály tartott.

Óvodák, alapiskolák pedagógusai, szakalkalmazottak, illetve szülők is részt vettek rajta. Immár 2013 óta harmadszor sikerült megvalósítanunk ezt a képzést a régiónkban, melyre egyre nagyobb igény mutatkozik. Minden alkalommal 20 feletti résztvevő volt jelen és nagy örömünkre szolgált, hogy jóval a járásunk határain túlról is érkeztek, beleértve Magyarországot is. Annak ellenére, hogy a tanfolyamot már az év elején meghirdettük és szinte 2 hét alatt mindenki bejelentkezett, szervezésileg bonyolította és bizonytalanná tette a kialakult járványügyi helyzet a megvalósulását szinte az utolsó napig.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal érvényben lévő vonatkozó rendeleteit, utasításait és egyéb előírásait a képzés teljes ideje alatt szem előtt kellett tartani, betartani. A résztvevők ebben segítségünkre voltak szerencsére. Így a társulás elnöki dicséretében részesültek a tanfolyam végén többek közt épp »a megelőző járványügyi intézkedéseket betartó magatartásuk« miatt, hisz mindenki fegyelmezetten viselkedett ebből a szempontból. Sajnos egyéb anyagi erőforrás hiányában most is csak részveteli díj ellenében tudtuk megszervezni a tanfolyamot.

Mindezzel együtt elégedetten távoztak a résztvevők, amit néhányan még külön megerősítettek azóta üzenet, e-mail formájában. Ezek a visszajelzések nagyon sokat jelentenek számunkra, mindenképp motiválnak és arra sarrkallnak bennünket, hogy az említett nehézségek ellenére is ugyanolyan elszántsággal tegyük a dolgunkat, folytassuk a Partnerség a regionális oktatásban programunkat, természetesen a lehetőségeinkhez mérten“ – tájékoztatott Balogh Szilveszter, a társulás elnöke.

A képzés abból indult ki, hogy némely gyerekek elmaradnak bizonyos területeken, például az írás, olvasás, a beszéd, a figyelem, összpontosítás terén vagy épp a matematikában, amiből nem következik egyenesen az, hogy a gyermek beteg vagy fogyatékos lenne – ellenben számukra segíthet a mozgásterápia.

„Például az egyik terület tízéves szinten működik, mert tízéves a gyerek, a másik nyolchónapos szinten, mert valamilyen oknál fogva elakadt a fejlődésben. Így már nem is lehet elvárni, hogy a külvilág ingereire adott válaszreakció tökéletes lesz. Az egyik gyerek írni, a másik olvasni, a harmadik számolni, vagy figyelni nem tud a korának megfelelő szinten. Ezeket a hátrányokat mozgásterápiával lehet kompenzálni” – hangsúlyozta Kulcsár Mihályné.

-bsz-

Ezt már olvasta?