Jelenlegi hely

Mozgalmas hétköznapok a magángimiben

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, január 30 - 10:26 | Oktatás
Kiss László, a Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium igazgatója számolt be a Dunaszerdahelyi Hírnöknek az iskola mozgalmas hétköznapjairól.
Mozgalmas hétköznapok a magángimiben

Bő programmal indult az új év a magángimnázium diákjai és tanárai számára. Még véget sem ért a karácsonyi szünidő, az elsős diákok már sítúrára indultak. Krahule, azaz Kékellő lejtőin minden résztvevő megtanult sízni, és ami a legfontosabb, egészségesen tért haza.

A második hét az angol nyelv jegyében telt. Három egyetemista diák érkezett Kelet-Ázsiából, hogy bemutassák kultúrájukat, és egyben megismerkedjenek a mi szokásainkkal. Bonnie és Eric Tajvan, míg Yullya Indonézia helyi sajátosságait, zenéjét, táncait mutatta be. Minden diákunk találkozhatott velük, az aktívabbak pedig a délutáni és esti órákra is közös programot szerveztek.

A tanulmányi versenyek is elkezdődtek. Az angol nyelvi olimpia körzeti fordulójában Bartalos Virág a második helyen, a német nyelvi olimpián pedig Lábodi Philip az első, Schnircz Viktória pedig a második helyen végzett, így mindketten tovább jutottak a kerületi fordulóba. Az Implom József Helyesírási Verseny országos fordulójában Nagy Eszter ötödik, Pintes Orsolya nyolcadik Kovács Alma Virág pedig a tizedik helyen végzett. Hogy közülük hányan jutnak be a kárpát-medencei döntőbe, rövidesen kiderül.

A következő időszak is mozgalmasnak ígérkezik. Idén első alkalommal kapcsolódunk be a New York Egyetem prágai campusa által szervezett MUNYP projektbe. A projekt a nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődők számára nyújt kiváló lehetőséget, hogy betekintést nyerjenek a diplomácia útvesztőibe. A január 24-én kezdődő, háromnapos konferencia az ENSZ munkáját modellezi. Három diákunk vesz részt a projektben. Ketten az emberjogi bizottságban Japán illetve Észak Korea érdekeit képviselik a jemeni válság ügyében, egy diákunk pedig Észak Koreát az űrbiztonság, űrfegyverkezés témájában. A konferencia közös nyelve természetesen az angol lesz.

Kémikusaink már gőzerővel készülnek a kémiai olimpia kerületi versenyére, amelyre január 29–30-án kerül sor.

Január 31-én a szórakozásé lesz a főszerep. A diákönkormányzat az iskola diákbálját szervezi meg.

Február 12-13-án nyílt napot tartunk. Ez kiváló alkalom, hogy az alapiskolák végzősei ellátogassanak iskolánkba. A nyílt nap célja, hogy az érdeklődők betekinthessenek az iskola mindennapos életébe, találkozzanak iskolánk diákjaival és tanáraival. A nyílt napon válaszokat kaphatnak azokra a kérdéseikre, amelyek segítenek eldönteni, hogy hol folytassák középiskolai tanulmányaikat.

A tavaszi szünet sem telik eseménytelenül. Február 21-én már hagyományosan iskolánk ad otthont a Zrínyi Ilona Matematikaversenynek.

Március legfontosabb eseménye minden középiskolában az írásbeli érettségi vizsga. A végzősök február első hetében próbaérettségin mérhetik fel, hol tartanak a felkészülésben, hogy utána március 17-től élesben bizonyíthassák tudásukat.

Március 30-tól újabb kapcsolatépítő esemény vár ránk. A Határtalanul program keretében a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium diákjai és tanárai érkeznek iskolánkba.