Jelenlegi hely

Módosultak a költözési és utazási támogatások

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, február 9 - 08:52 | Színes
A parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében azok a személyek, akik hajlandóak utazni vagy máshová költözni annak érdekében, hogy munkát vállalhassanak, magasabb állami támogatásban részesülhetnek majd.
Módosultak a költözési és utazási támogatások

Emelkedett az úgynevezett munkába járási támogatás (príspevok na dochádzku za prácou) és a munkahelyi mobilitási támogatás (príspevok na podporu mobility za prácou) összege is. A munkába járási támogatás 135 euróról 200-ra emelkedik, és már nem hetven, hanem ötven kilométer távolságban határozzák meg a minimumot. Ugyanakkor már nem feltétel, hogy a munkavállaló tömegközeledési eszközt vegyen igénybe a munkahelyére való eljutáshoz. A mobilitási támogatás a jelenlegi 250 euróról 400 euróra emelkedik, de amennyiben a házastársak együtt költöznek, a támogatás összege elérheti a 600 eurót is. A most elfogadott törvény az Európai Unión kívüli országok polgárainak könnyebb foglalkoztatását is lehetővé teszi.

A törvény új támogatási formát is bevezet azok számára, akik hajlandók költözi annak érdekében, hogy munkát találjanak. Ha egy személy hajlandó lakhelyet változtatni, hogy munkába állhasson, 4 ezer, házaspárok esetében 6 ezer euró juttatásban részesülhetnek, a költözés költségeit viszont számlákkal kell igazolni.

A foglalkoztatási szolgáltatásokról szóló törvény február 8-án elfogadott módosítása értelmében tehát a parlament ismét nem a helyben történő munkahelyteremtést támogatta. Tette ezt annak ellenére, hogy gazdasági és foglalkoztatási szakértők szerint a kis- és középvállalkozások támogatásával a polgárok lakóhelyén kellene munkahelyeket teremteni. Illetve vannak olyan nézetek is, amelyek szerint az építésügyi törvény megfelelő módosításával lehetne elősegíteni, hogy a leszakadó régiókban is épüljenek ipari parkok, s ehhez megfelelő úthálózat kiépítését is szorgalmazták a szakértők.

Az elfogadott módosítás a kormány szociális csomagjának javaslataiból indult ki, ugyanakkor egyszerűsödik a harmadik országokból érkező munkavállalók foglalkoztatása is. Ezt azzal indokolják, hogy egyes ágazatokban kevés a szakember. Ez esetben a képviselők egy felső határt is megszabnak, ennek értelmében a munkavállalók maximum harminc százaléka származhat unión kívüli országokból.

A jogszabály módosítása az előrejelzések szerint 2,86 millió eurót emészt majd fel, és az emberi erőforrás fejlesztésére irányuló operatív programból, valamint állami forrásokból fedezik majd. A képviselők úgy vélik, a munkahelyre való költözésre szánt támogatást 75 személy, a mobilitási támogatást 913-an, míg a munkába járási támogatást 5367 személy veszi igénybe.

Forrás: gazdasag.sk