Back to top

Modernizáció nélkül csökkenhet a vonatok sebessége a Komárom Pozsony közötti szakaszon

Publikálva: 2022, május 14 - 09:08
Ha nem lesznek fejlesztések az elkövetkező öt évben a Komárom – Pozsony vasútvonalon, az elöregedett vasúti infrastruktúra miatt előfordulhat, hogy 50 km/h-ra kell csökkenteni a vonatok sebességét.
Modernizáció nélkül csökkenhet a vonatok sebessége a Komárom Pozsony közötti szakaszon

Az állami Szlovák Köztársaság Vasútjai (ŽSR) a Pozsony – Dunaszerdahely – Komárom 95 kilométeres, egyvágányos vasútvonal modernizációját tervezi. A vonal nem villamosított, csak Pozsonyban és Komárom előtt. Attól függően, hogy a melyik modernizációs variánst választják, a felújítás 18-922 millió euró közötti összegbe is kerülhet. Mivel a lehető legalacsonyabb és legmagasabb összeg között óriási a különbség, a Pénzügyminisztérium elemző osztálya is vizsgálat tárgyává tette a projektet.

A vonal vasúti infrastruktúrája lassan élettartamának végéhez közeledik, az elkövetkező 5-10 év során szükséges lesz a hidak, a sínágy és a sínpálya karbantartására, cseréjére.

A sínpálya átlagéletkora 32 év, az állomásokon 40 év. 2030-ig a szakasz infrastruktúrájának 50%-a eléri vagy átlépi élettartamát. A legkihasználtabb szakasz, Úszor és Misérd (Nové Košarišká) között, utoljára 1972-ben volt felújítva. A ŽSR szerint a szakaszt öt éven belül fel kell újítani, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a sebességet 50 km/h-ra kell csökkenteni.

A pálya áteresztő képessége erősen korlátozott. Az intenzív közlekedésű szakaszon, Pozsony és Úszor között kevés a kitérővágány. A Dunaszerdahely-Komárom szakaszon rövidek az állomási területek. Csúcsidőben a főváros vonzáskörzetében nem lehetséges a tehervonatok közlekedése.

A prognózisok szerint 2040-ig 50%-kal fog növekedni a tehervonatok iránti igény. A jövőben a főváros agglomerációs gyűrűjének további kiszélesedése várható, így növekedni fog az igény a közösségi személyszállítás irányában is. Aki már próbált egy tetszőleges reggelen autóval bemenni Pozsony központjába, azt ennek szükségességéről nem kell meggyőzni. A vonal korábban, a "fapados" kocsik miatt csak kevéssé volt kihasználva, azt, hogy 2018-ra 3,8 millióra emelkedett az éves utazószám, a RegioJetnek köszönhetjük, amely legalább az első években próbált normális vonatokat közlekedtetni e szakaszon. Ha azonban a főváros agglomerációs vonzáskörzetéből tovább fog növekedni az utasok száma, további vasúti kocsik bevonásával sem lehet fokozni a kapacitásokat, mivel a peronok nem elég hosszúak. Az egyvágányos pálya megtartása mellett az áteresztőképességet csak a frekventált helyek kitérővágányai számának növelésével lehet elérni.

A tervezésnél ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a Pozsony-Úszor, Úszor-Dunaszerdahely és Dunaszerdahely-Komárom szakaszokon eltérő a közlekedés és a közlekedők intenzitása.

Emiatt kérdéses, hogy Dunaszerdahelytől lefelé érdemes lenne-e kétvágányosítani a pályát. A Statisztikai Hivatal népesedési prognózisa szerint 2040-ig a Szenci járás lakossága 60 százalékkal, a Dunaszerdahelyi járás lakossága 6 százalékkal emelkedik. Ugyanezen időben a demográfusok a Komáromi járás lakosságának 16%-os csökkenését várják. Mindez lecsapódnak a vasúton utazok számában is, ami a beruházás megtérülését illetően kérdőjeleket vet fel.

A Pénzügyminisztérium elemzői azt javasolják a vasutasoknak, hogy sürgősen fogjanak hozzá a legolcsóbb, 18 millió eurós verzió megvalósításához, amelynek a legmagasabb a megtérülése, és a legkritikusabb szakaszon jelent megoldást.

ma7.sk - Kocur László/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies