Jelenlegi hely

Modern fűtési rendszer újabb dunaszerdahelyi utcákban

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, május 29 - 12:53 | Hírek
A Keleti lakótelepen nagy ütemben zajlanak a munkálatok a hővezetékcsere során, amelynek köszönhetően az Újfalu lakótelepen és a Barátság téren minden lakóház külön hőcserélő állomással rendelkezik majd.
Modern fűtési rendszer újabb dunaszerdahelyi utcákban

Ahogy Varga Vilmostól, a Southerm vállalat igazgatójától megtudtuk, az első etap végéhez érnek hamarosan, a hétvégén a nyomáspróbákra kerül sor, azután az előmelegítésre. A hőcserélő állomások beszerelése is elkezdődik, amelyekkel a következő fűtési szezonban az érintett utcák lakóházaiban már a lakók közösen el tudják dönteni, hogy a lakóépületükben kérik-e a fűtés korábbi beindítását vagy éppen hosszabb tél esetén az újra bekapcsolást. A melegvíz esetében is szabályozhatóvá válik a szolgáltatás ideje lakóházak szintjén. Hasonlóan működik mindez a Nyugati lakótelepen.

A munkálatokat a szeptemberben kezdődő fűtési szezonig be akarják fejezni, függetlenül az időjárási viszontagságoktól. Már a folyamat elején hangsúlyozták, elsősorban a helyi lakosok érdekeit szolgálja a modernizáció, s nagyobb probléma nem is adódott az építkezés eddigi szakaszában. Egyúttal gépjárművezetők is jól járnak, mivel a Barátság téri garázsház melletti felpúposodott útszakaszt is kijavítják az építkezés során.

A beruházás 85 százalékát, több mint 1,6 millió eurót az EU-s forrásból térítik, ennek nagyon szigorú feltételei vannak, egyik közülük a hatékony központi fűtési rendszer kialakítása, amelyet Dunaszerdahelyen sok más várossal szemben teljesíteni tudtunk. A legyártott hő több mint a fele magas hatásfokú kogenerációs  gépeken van legyártva, és kihasználják a megújuló energiaforrásokból a napenergiát  is a melegvíz előmelegítésére.