Back to top

Mivel járhat a mértéktelen evés-ivás

Publikálva: 2019, december 28 - 07:49
A mértéktelen étkezésnek súlyos következményei lehetnek.
Mivel járhat a mértéktelen evés-ivás

Főként a magas koleszterinszinttel és szívproblémákkal küzdőknek kell vigyázniuk magukra.

Szívproblémák

Már egyetlen túlevés és az annak következtében felborult anyagcsere folyamatok is növelik a szívinfarktus kockázatát. A túlzott koleszterin fogyasztás emeli a vérzsír értéket, amely szívkoszorúér gyulladáshoz vezethet – ebből szívroham alakulhat ki. Szívritmuszavarok szintén felléphetnek egy nagy lakoma után.

Epebántalmak

A túlzott mértékű ünnepi evéssel túl sok zsírt viszünk a szervezetünkbe, amelynek következtében epebántalmak jelentkezhetnek, ideértve az epekövet és az epehólyag-gyulladást is, ezek sok esetben műtéti beavatkozást igényelnek és hányingert, görcsös panaszokat okoznak.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A fokozott evés-ivás hatására a hasnyálmirigynedv sűrűbbé válhat, elakadhat, a szövetekben önemésztési folyamatok indulhatnak el. A betegek ötödénél ez a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár, amely életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést igénylő állapot.

Immungyengülés

A napokig tartó, folyamatos túlevés a bélrendszer teljes egészére kihatással lehet: refluxot okozhat, amely a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezet. Mivel utóbbi egyensúlya meghatározza védekezőképességünket is, így a januári járványokkal szemben az immunrendszerünk gyengébb lehet, nagyobb valószínűséggel leszünk betegek.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies