Back to top

Mit vigyenek a gyerekek tízóraira vagy uzsonnára?

Publikálva: 2017, szeptember 12 - 09:00
Most, hogy elérkezett a szeptember, minden anyuka töri a fejét, hogy vajon mit csomagoljon gyermekeinek az iskolába. A legfontosabb szempont persze, hogy azt meg is egye a gyerek, ne napokkal később kelljen kidobni a táskája aljából. Azonban nagyon fontos szempont az is, hogy legyünk minél változatosabbak. Egyrészt azért, hogy a gyerkőc is ugyanolyan élvezettel csomagolja ki és egye meg minden egyes nap a tízóraiját, uzsonnáját, másrészt pedig így biztosíthatjuk az értékes tápanyagokat számukra. Hozzájuthatnak elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, illetve a szénhidrátoknak, zsíroknak és fehérjéknek köszönhetően lesz elegendő energiájuk aktívnak lenni az iskolában és utána is.

Figyelnünk kell arra, hogy legtöbbjüknek csak a 10-15 perces szünetek alatt van lehetőségük megenni az uzsonnájukat, így olyan ételt kell csomagolni, amit kapkodás nélkül meg lehet enni ennyi idő alatt is, a maradékot pedig könnyen el lehessen csomagolni  későbbre is. Férjenek el lehetőleg kis helyen és ne legyenek túl hamar romlandóak sem.

Az egyik legegyszerűbb uzsonnafélék a gyümölcsök. Az alma és a banán most már szinte egész évben változatlanul elérhető, de lehetőség szerint igyekezzünk mindig figyelembe venni a szezonalitást, ugyanis ezáltal tudjuk a legfrissebb és legnagyobb valószínűséggel itthoni gyümölcsöket megvásárolni. Ősszel ilyen például a szőlő, a szilva és az őszibarack. A gyerekek sokkal szívesebben fanyalodnak rá a gyümölcsökre, ha már megmosott, felszeletelt állapotban csomagoljuk el nekik, akár gyümölcssaláta formájában is, hiszen így nincs sok dolguk vele az elrágcsáláson kívül.

Jó nasi ötlet olajos magvakat csomagolni, hiszen már egy kis adag is nagy energiatartalommal bír és jól hasznosítható, egészséges zsírokkal látja el a szervezetet. Könnyű elropogtatni és a legtöbb gyerek kifejezetten szereti is a földimogyoró, mandula, dió, kesudió, napraforgó, tökmag ízét. Magas kalóriatartalmuk miatt azonban a maximális adag kb. egy maréknyi legyen.

Készíthetünk nekik szendvicseket is, de lehetőleg kis adagokat, hiszen az időhiány miatt a nagyobb szendvicsekhez sokszor hozzá sem fognak. Vágjuk a kenyeret vagy pékárut több darabba, és csináljunk belőle akár katonákat, így könnyebben megbirkóznak majd vele. A pékáru legyen teljes kiőrlésű, a töltelék pedig álljon magas hústartalommal bíró sonkából és ropogós zöldségekből.

Remekül felhasználható alapanyag a zabpehely is, hiszen süthetünk belőle például egy nagy adag zabkekszet, ami akár napokon keresztül megfelel uzsonnára, így időt is spórolhatunk vele. Használjunk hozzá pépesített gyümölcsöt (alma vagy banán), magvakat, aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket, kakaóport vagy fahéjat. A másik lehetőség pedig a zabkása, amit egy jól záródó dobozban, kanállal szintén magukkal tudnak vinni a gyerekek, de ez romlandóbb, így csak 1-1 napra előre érdemes elkészíteni.

Forrás: izeselet.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: egészségesen
Cookies