Back to top

Mit lehet tudni a tesztelésről? Kérdezz-felelek

Publikálva: 2021, január 20 - 07:17
A kormány február 7-ig meghosszabbította a kijárási tilalmat. Január 27. után csak negatív PCR vagy antigén koronavírus-teszt felmutatásával lehet majd például munkába menni, de számtalan kérdés merül fel a tesztelés kapcsán, ezek közül néhányra igyekszünk választ adni.
Mit lehet tudni a tesztelésről? Kérdezz-felelek

Meddig tart a tesztelés?

A tesztelés, vagyis a screening, ahogy a kormány nevezi, egészen január 26-ig tart. Január 27. után csak negatív PCR vagy antigén koronavírus-teszt felmutatásával lehet majd például munkába menni. Bizonyos esetekben, például létfontosságú árucikkek megvásárlása céljából teszt nélkül is elhagyhatjuk majd a lakóhelyünket. A 65 év feletti idősek és a 15 évnél fiatalabb gyerekek a természetbe is mehetnek majd teszt nélkül, de csak az adott járáson belül.

 

Mitől más ez a tesztelés, mint a novemberi?

Ezúttal nem csak a hétvégén zajlik a tesztelés, amelyet nem a katonaság irányít. Lehetőségünk van az antigénes tesztelésen részt venni az egyes mobil tesztállomásokon (ahol még van szabad kapacitás), vagy az önkormányzatok által szervezett tesztelési helyszíneken. Ezen utóbbiak még csak most szerveződnek a kormány vasárnapi döntése után.

 

Csak egyfordulós lesz a tesztelés?

A szlovákiai járások közül 36 számára igen, 37 számára pedig nem. Az első forduló után ugyanis január 18-26. közötti eredményeket minden járásban kiértékelik, s a 36 jobb alacsonyabb fertőzöttségi szintet mutató járásban nem lesz újabb forduló, a 37 továbbiban viszont igen. Azt, hogy melyik járás melyikbe tartozik, január 29-én az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján tudjuk meg. A rosszabb eredményű járásokban február 3. után ismét csak egy hét napnál nem régebbi teszttel tudunk majd például munkába menni.

 

Mikortól kell felmutatnom a tesztem eredményét?

Január 27. után a január 18-26. között végzett teszteredmény felmutatásával lehet majd adott szabályok mellett mozogni. Ezek a tesztek február 3-ig lesznek "érvényesek" ilyen szempontból, de amennyiben járása a rosszabb eredményt produkálók közé tartozik, február 3. után új tesztre lesz szüksége.

 

Ha munkába akarok menni, akkor mindenképp szükségem lesz elmenni tesztelésre?

Igen, ha az elmúlt három hónapban nem esett át a koronavíruson vagy nem kapta meg a koronavírus elleni oltás második adagját már legalább 14 napja. Ezekről viszont igazolással kell rendelkeznie. Máskülönben el kell mennie tesztelésre, s a negatív eredmény esetén a teszteredmény felmutatásával január 27. és február 3. között mehet munkába. Ha a rosszabb eredményű járásban lakik, akkor február 7-ig újabb tesztelésen kell részt vennie.

 

Csak antigén tesztek eredményét fogadják el?

Nem, a PCR tesztek is érvényesek ebben az időszakban, de míg az antigén teszteket ingyen lehet megcsináltatni, a PCR teszteket magunknak kell fizetnünk.

 

Átestem a koronavíruson. Nekem is el kell mennem a tesztelésre?

Ha az elmúlt három hónapban esett át a koronavíruson, akkor nem, de erről igazolással kell rendelkeznie az orvosától.

 

Elmehetek a postára, ha nem voltam tesztelésen?

Nem, teszteredmény szükséges még a csomagok átvételéhez is a csomagküldő pontokon (pl. Zásielkovňa).

 

Meglátogathatom a tesztelés után a rokonaimat, ha negatív az eredményem?

Nem, a kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

 

Hova mehetek teszt nélkül?

A létfontosságú árucikkek megvásárlása céljából teszt nélkül is elhagyhatjuk majd a lakóhelyünket. A létfontosságú árucikkek között a kormányhatározat az élelmiszereket, a gyógyszereket és egészségügyi segédeszközöket, a tisztálkodószereket, vagy például az állateledelt említi. Ezeket a lakóhelyünkhöz legközelebbi kisboltban, gyógyszertárban vagy drogériában kell beszerezni. Teszt nélkül lehet majd menni kórházba és orvoshoz is, akár egy hozzátartozó kísérőjeként is. A hozzátartozóikról gondoskodók szintén kivételt fognak élvezni. Kutyát és macskát is lehet majd sétáltatni teszt nélkül, de szintén csak 1000 méterig. Elmehetünk állatorvoshoz is. Továbbra is kivételt fog élvezni a kijárási tilalom alól az, aki teszteltetni vagy oltásra megy. Rendőrségi kihallgatáson és bírósági tárgyaláson is részt lehet majd venni teszt nélkül.

 

Milyen kivételek vonatkoznak a 15 évnél fiatalabbakra és a 65 évnél idősebbekre?

A 65 évnél idősebbek és a kerekesszékes, súlyos egészségkárosodásban szenvedő személyek kisebb sétára is mehetnek majd teszt nélkül a lakhelyüktől legfeljebb 1000 méteres távolságig. Egy velük egy háztartásban élő személy is elkísérheti őket. A 65 év feletti idősek és a 15 évnél fiatalabb gyerekek a természetbe is mehetnek majd teszt nélkül, de csak az adott járáson belül. Az óvodásoktól és az alapiskolák alsó tagozatos tanulóitól sem fognak tesztet kérni a tanintézménybe, illetve az innen hazavezető úton.

 

Kiknek nem kell menniük a tesztelésre?

Nem kell teszteltetniük azoknak, akik az elmúlt három hónapban átestek a COVID-19 betegségen, és ezt igazolni is tudják, vagy akik már megkapták mindkét adag oltást a COVID-19 betegség ellen, és a vakcina beadása óta eltelt legalább 14 nap.

 

Találkozhatok január 27. után a barátaimmal vagy ismerősökkel, ha a jobb eredmény mutató 36 járásban élek?

Nem, az eredmények csak január 29-én derülnek ki, de a korlátozások február 7-ig mindenképp érvényben maradnak.

 

Nem voltam tesztelésen, de orvoshoz kell mennem. Mit tegyek?

Elmehet, mert teszt nélkül lehet majd menni kórházba és orvoshoz is kötelező kivizsgálásra, akár egy hozzátartozó kísérőjeként is.

 

Alsó tagozatos gyermekem van, neki is el kell mennie a tesztelésre?

Nem, a 15 éven aluli gyermekeknek nem kötelező a tesztelés.

 

Meddig lesz érvényes a január 26-ig elvégzett teszt eredménye?

Január 27-től február 2-ig.

 

Nem voltam tesztelésen, de szeretném elvinni a kutyámat vagy a macskámat sétáltatni?

Kutyát és macskát is lehet majd sétáltatni teszt nélkül, de csak 1000 méterig. Elmehetünk állatorvoshoz is.

 

Szeretnék január 27. után kimenni futni a természetbe. Mit tegyek?

El kell mennie a tesztelésre, mert január 27-től erre is csak negatív teszteredmény esetén lesz módja, ahogy más kültéri sportolásra is.

 

ma7.sk/dennikn.sk, health.gov.sk

Ezt már olvasta?