Back to top

Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2022-ben?

Publikálva: 2021, december 30 - 07:12
Mivel a nyugdíjemelés mértékét a fogyasztói árak évközi emelkedéséhez igazították, ez a statisztikai hivatal adatai alapján 1,3%, ennyivel növekednek 2022-ben a nyugdíjak, miközben az áremelkedés jóval nagyobb hatással lesz a pénztárcákra.
Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2022-ben?

Januárban a Szociális Biztosító tájékoztató levelet is küld majd az emelésről, amelyet már a januári nyugdíj is tartalmaz majd. Összesen mintegy 1,4 millió nyugdíjas kap januártól több pénzt.

Számolja ki mennyivel változik a nyugdíja!

A Szociális Biztosító honlapján már el is érhető az az egyszerű kis kalkulátor, amellyel kiszámítható, euróra átszámolva pontosan mit is jelent ez a százalékos emelés. A kalkulátor használata nagyon egyszerű. IDE KATTINTVA megnyílik a Szociális Biztosító weboldala, ahol egy legördülő menüből előbb kiválasztjuk a nyugdíj típusát (öregségi, árvasági, stb.), majd megadjuk, hogy eddig pontosan mekkora összeget kaptunk kézhez. A többit a kalkulátor elvégzi helyettünk!

Mennyi a legalacsonyabb?

Fontos kiemelni, hogy az ún. minimálnyugdíjak nem emelkednek. Ennek összege jelenleg 334,30 euró.

Azok, akiknek a kiszámolt nyugdíjuk emeléssel együtt is alacsonyabb a meghatározott minimálnyugdíjnál, továbbra is az utóbbi összeget kapják majd meg, hiszen azzal járnak jobban. Ha valaki eddig minimálnyugdíjat kapott, de az emeléssel a kiszámolt nyugdíj összege meghaladná a minimálnyugdíjat, akkor a jogosult az új, emelt összeget kapja majd kézhez.

Mekkora az átlagos nyugdíj?

Az idén októberében az időskori nyugdíj összeg 505 euró Szlovákiában, amely 18 euróval magasabb, mint egy évvel korábban. A nyugdíj havi összege mellett növekedett a nyugdíjasok száma is, míg 2020-ban 1 millió 87 ezer szépkorú volt jogosult erre a juttatásra, idén már 1 millió 92 ezren.

A korkedvezményes nyugdíjasok esetében az átlagösszeg 503,90 euró, ebben az esetben a növekedés 41,70 euró az egy évvel korábbi értékhez képest.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies