Jelenlegi hely

Mire figyeljünk, ha bálba megyünk?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, január 31 - 16:29 | Színes
Az élet sok területén változtak a szokások és a szabályok az elmúlt évtizedekben, a bálok tekintetében is.
Mire figyeljünk, ha bálba megyünk?

Ennek ellenére azért vannak általános szabályok napjainkban is. Fontos a pontos érkezés. A férfi segítsen hölgypartnerének az autóból való kiszálláskor valamint a ruhatárnál. Érdemes otthon gyakorolni, nem könnyű nagyestélyiben a mozgás, de még kisestélyiben is nehézséget okoz elegánsan kiszállni az autóból. A Dress code, azaz a megfelelő ruházat általában szmokingot ír elő, ilyenkor a hölgyek kisestélyit vegyenek fel, nagyestélyi kizárólag a frakk mellé kötelező viselet. A párok lehetőleg öltözzenek össze, nagyon lehangoló látvány egy kisestélyi mellett egy öltönyös úr. Szerencsére ma már egyre több szép, izléses ruhát látni a bálokon, de a ruhákat viselni is tudni kell, ezenkívül elegánsan, könnyedén viselkedni, társalogni.

Visszatetsző a modoros, eröltetett beszéd, viselkedés. Itt megjegyezném, hogy sokszor látok elegáns báli társaságról készült fotókat, amelyeken a hölgyek keresztbe tett lábbal ülnek. Szigorúan tilos! Hölgyeim, figyeljünk arra, hogy térdeinket szorosan összezárva, lábszárakat balra vagy jobbra döntve üljünk. A lábfejek bokánál való összekulcsolása megengedett. Férfiaknak a legszerencsésebb ha laza, kis terpeszben tartják a lábaikat.

A bál lényege a tánc, itt van egy pár betartandó szabály. Az uraknak illik az asztaluknál ülő valamennyi hölgyet felkérni. Ha egy hölgy visszautasít egy táncot, arra a táncra már nem mondhat igent másnak. A táncparketten a párok kizárólag egymásra figyeljenek, a férfiaknak illik bókolni, szórakoztatni a hölgyeket, akik ezt a gesztust egy mosollyal nyugtázzák. Lekérés nincs.  és miután a hölgy jelezte, hogy elfáradt, partnere kisérje vissza az asztalukhoz.

Másik asztalnál ülő hölgyet is fel lehet kérni, de előtte el kell őt kérni a kisérőjétől. Sminkünk, frizuránk, ékszereink harmonizáljanak a ruhánkkal és lehetőleg egyiket se vigyük túlzásba. Bármennyire is elfáradtunk az éjfélt várjuk meg, azelőtt nem illik távozni.

Forrás: etikettiskola.hu

Címkék: farsang, fašiangy