Back to top

A miniszter bejelentette: Az iskolák nem lesznek országosan bezárva

Publikálva: 2021, augusztus 18 - 06:49
Az új tanévben nem fogják országosan bezárni az iskolákat, és koronavírustesztet sem fognak kérni.
A miniszter bejelentette: Az iskolák nem lesznek országosan bezárva

Abban az esetben, ha pozitív eset jelenik meg, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletei alapján fognak eljárni.

Erről Branislav Gröhling, oktatásügyi miniszter tájékoztatott a keddi sajtótájékoztatóján.

Azt akarjuk, hogy a tanulók elsősorban jelenléti formában tanuljanak – mondta a miniszter.

Rámutatott: a Covid-automata mindegyik fázisban azzal számol, hogy az iskolák nyitva lesznek. Az iskolában nem lesz szükség negatív tesztre.

Mint megjegyezte, a delta variáns gyors terjedése miatt a teszt elveszti jelentőségét. 

Ha felüti a fejét a fertőzés, akkor csak az egyes osztályokat zárják be, amelyekben távúton folytatódik az oktatás. A tárca nem vezet be újabb intézkedéseket, a Közegészségügyi Hivatal rendeletét fogja alapul venni. Eszerint azoknak kell karanténba vonulniuk, akik a pozitív személlyel a tesztelést megelőző két napban kapcsolatban voltak.

Az iskolák a korábbról már ismert iskolai jelzőlámpa szerint fognak eljárni. A tárca azt javasolja, hogy csökkentsék a minimumra az egyes osztályok keveredését, és biztosítsák az osztályok rendszeres fertőtlenítését.

Az iskolába való első belépéskor, illetve ha legalább három egymást követő napig megszakad az iskolalátogatás, a szülőnek igazolnia kell a tanuló tünetmentességét.

Az Oktatásügyi Minisztérium pénzt bocsát az iskolák rendelkezésére, hogy a járvány idején fedezni tudják a biztonságos üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásokat. Az óvodák és a speciális óvodák öt eurót kapnak minden alkalmazottra, és 150 eurót egy óvodára. Az iskolák öteurós hozzájárulást kapnak minden alkalmazottra és tanulóra. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatást nem kell külön igényelni, ezt az intézmények automatikusan megkapják. A pénzt fertőtlenítésre, védőeszközök biztosítására és más biztonsági intézkedésekre lehet felhasználni.

Újdonságnak számít az ellenanyagszint-mérés.

Ha a tanuló pozitív személlyel került kapcsolatba vagy pozitív lett az antigéntesztje, és nem teszteltette magát PCR-teszttel, akkor a 14 napos karantén után a szülő kérvényezheti az általános gyermekorvosnál az ellenanyagteszt elvégzését.

A tárca egyszeri alkalommal gargalizálós PCR-teszteket bocsát az önkéntes alapú tesztelés iránt érdeklődő alapiskolák és speciális alapiskolák rendelkezésére. A gyerekeket a tanév kezdetén tesztelik le. Ezenkívül az alap- közép- és speciális iskolát látogató tanulók szüleinek, akik érdeklődnek a tesztelés iránt, antigénteszteket biztosítanak az állami tartalékalapból az önkéntes alapú otthoni teszteléshez.

A szülők ebben a tanévben is legfeljebb öt egymást követő napon igazolhatják a gyermekük távolmaradását az iskolából. Az ápolási segélyre ilyen esetben a szülő nem jogosult.

Az iskolák minden szükséges dokumentumot megtalálnak az oktatásügyi tárca honlapján: a frissített iskolai szemafort, a leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat, ahogy az iskolákat érintő jogi kérdésekről szóló dokumentumot is. Az iskolák állapotának a megfigyelése céljából az iskolaigazgatók kötelesek lesznek tájékoztatni az iskolában fennálló aktuális járványügyi helyzetről.

TASR/ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies