Back to top

Mindenszentek ünnepe

Publikálva: 2022, november 1 - 07:35
Mindenszentek ünnepe (Mindszent, lat. festum Omnium Sanctorum) a megdicsőült Egyház ünnepe. Nem tévesztendő össze a szenvedő Egyház ünnepével, november 2-ával, azaz a halottak napjával.
Mindenszentek ünnepe

Az élő és elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak a szentek egyességében, egymásért könyörögnek, helytállanak. Ennek alapján beszélünk küzdő Egyházról (Ecclesia militans), mely a földön élő lelkek közössége, szenvedő Egyházról (Ecclesia patiens), mely a meghalt, de még a tisztítóhelyen szenvedő lelkeké, és diadalmas Egyházról (Ecclesia triumphans), mely a már mennyekbe jutott, üdvözült hívek társasága. 

Mindenszentek ünnepén mindazon megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt (Jel 7,9-10) a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Ide tartoznak az életszentség hírében meghaltakon kívül mindazok, akik a tisztítótűzben megtisztulva már megérkeztek a mennyországba.

A magyar népi kalendáriumban a cselédfogadás, bíróválasztás, tanácsújítás napja, Szent Márton napjának, sőt az egész télnek rámutatónapja.

A halottak napjának előestéje, ezért sokan kimennek a temetőbe, vagy otthon gyújtanak gyertyát a halottakért.

Általános dologtiltó nap; tilos a földmunka, a répa és krumpli elvermelése, a varrás, mosás, takarítás, meszelés, az élelmiszernek, pl. a káposztának télire való eltétele, néhol nemcsak e napon, de az egész „halottak hetében”. 

(Forrás: Magyar Katolikus Lexikon)

Ezt már olvasta?

Cookies