Back to top

Minden tudnivaló a VAR működéséről

Publikálva: 2021, április 3 - 11:46
A Fortuna Liga rájátszásának 3. fordulójától első ízben jelenik meg az élvonalban a játékvezető videó asszisztense, tehát a VAR, amely hétvégenként két mérkőzésen kerül bevetésre. Mit ítél meg a VAR és hogyan fog kinézni a rendszer a gyakorlatban?
Minden tudnivaló a VAR működéséről

A hétvégén debütál a VAR a Fortuna Ligában, az egyik érintett találkozó épp a DAC zsolnai bajnokija lesz. A Ligás Klubok Uniója saját weboldalán közölt részleteket a VAR működéséről, ezt találják a cikkben.

Mi a VAR?
A játékvezető videó asszisztense, amely videofelvétel és kommunikációs rendszer segítségével ellenőrzi a játékvezető döntéseit. Továbbra is a főbíró lesz felelős a játéktéren meghozott mindegyik döntésért, a VAR tanácsadó szerv szerepét tölti be. A labdarúgás hivatalos szabályzatába 2018-ban vezették be.

Mi a VAR fő feladata?
A játékvezetői hibák minimalizálása, amelyek jelentős befolyással bírnak a futballmérkőzés végeredményére. A játékvezetőnek a pályán valós időben kell meghoznia a döntést és csak abban az esetben változtathatja meg azt, ha a VAR bebizonyítja, hogy nyilvánvaló tévedés történt. A játékvezetőnek annyi idő áll rendelkezésére a vitatott szituáció megtekintésére, amennyit szükségesnek tart. A játékvezetőt senki sem korlátozhatja a felvétel megtekintése közben és egész idő alatt láthatónak kell lennie.

Mi mindent vizsgál a VAR?
A VAR négy alapszituációt vizsgál:
1. gólszituációt – az azt megelőző szituáció kerül vizsgálat alá, hogy a labda áthaladna a gólvonalon, vagy, hogy a labda nem hagyta-e el a játékteret, vagy, hogy nem volt szó leshelyzetről, vagy, hogy a támadás során nem volt-e kezezés vagy szabálytalanság
2. tizenegyeshelyzetet – azt vizsgálja, mi előzte meg a büntetőszituációt
3. azonnali piros lapot – az olyan helyzetek kerülnek megvizsgálásra, amelyek után a játékost ki kellene állítani, az ellenfél szabálytalan megállítása gólhelyzetben, kirívó sportszerűtlen vagy erőszakos viselkedés
4. a játékos hibás azonosítását lap kiosztásakor (sárga vagy piros)
Más szituációk elbírálása nem esik a VAR hatásköre alá.

Mikor döntöttek a VAR használatáról Szlovákiában?
2019 nyarán a Szlovák Labdarúgó-szövetség Végrehajtó Bizottsága úgy döntött, hogy a VAR az élvonalban – a Fortuna Ligában is bevezetésre kerül. 2019 novemberében megkezdődött az iskolázások és előkészültek folyamata a szenci Nemzeti Edzőközpontban.

Mely mérkőzéseken kap szerepet a VAR?
A rendszer a Fortuna Liga televíziós mérkőzésein segíti majd a játékvezetőket. A VAR működéséhez legalább nyolc kamera felvétele szükséges. Már a Fortuna Liga tavaszi felének kezdetétől a legfelső szlovákiai bajnokság találkozóit kilenc kamerával közvetítik. Ezt a normát a Ligás Klubok Uniója (LKU) fogadta el.

Mi szükséges a VAR használatának engedélyezéséhez?
Két tanúsítvány a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől (FIFA). Ezek mindegyik országot és benne két aspektust hitelesítenek – a technológiát és a játékvezetők iskolázását. A FIFA-nak jóvá kell hagynia a technológiát, amely használatra kerül, a játékvezetőknek pedig egy meghatározott számú iskolázást kell abszolválniuk, hogy megkapják a tanúsítványt.

Hogyan működik majd a VAR a gyakorlatban?
Kidolgozásra került egy 40 oldalas VAR protokoll, amely egyértelműen meghatározza, mit vizsgál a VAR és hogy miként kell viselkednie a játékvezetőnek. A videóbíró-asszisztens fülhallgatón keresztül jelenti a játékvezetőnek, hogy szakítsa meg a játékot és menjen ki az alapvonal mögött található monitorhoz megtekinteni a szituációt. A játékvezető szintén kérheti a videóbíró-asszisztens segítségét, ezt követően pedig kimehet megnézni a monitort.

Ki az az AVAR?
Az AVAR az a játékvezető, aki a videó helyiségben (VOR) a videóbíró asszisztensének szerepét tölti be.

Hogyan zajlott a játékvezetők iskolázása?
A játékvezetők szimulált szituációkat abszolváltak az edzések során, ezt úgynevezett off-line iskolázás követte, amikor a játékvezető nem kommunikál az operációs videó asszisztenssel, végül pedig következett az online iskolázás, amely során – a televízióban látható klasszikus módon – teljes kapacitáson üzemel a VAR, a játékvezető pedig használja is. A játékvezető két rövid (2x30 perc) és két hosszú (2x45) mérkőzés abszolválása után kapja meg a tanúsítványt.

Hány játékvezető ment át az iskolázási folyamaton?
A VAR és az AVAR iskolázási folyamatát nyolc páros (játékvezető és asszisztens) végezte el a VAR és az AVAR funkciók végzéséhez.

Hol lesznek a VOR helyiségek?
Két mobil operációs helyiségek állnak rendelkezésre. Ezek a szállítóautók olyan operációs rendszerrel vannak felszerelve, amelyben három ember ül – a játékvezető videó asszisztense, az ő segédje, aki a VAR-t kezeli és az rendszerkezelő. A VAR egyszerre két mérkőzésen lesz használható.

Milyen szabályok vonatkoznak a VOR-ban?
Mindegyikben megtalálható egy külső kamera, amely a protokoll betartását felügyeli. Ez tartalmazza például a mobiltelefonok használatának tiltását, az étel fogyasztását és hasonlók. Ezt a felvétel minden mérkőzés után elraktározásra kerül egy elektonikus platformba, ezt követően pedig a FIFA kiértékeli azt.   

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, VAR