Jelenlegi hely

Milyen városi beruházások lesznek 2018-ban?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, január 10 - 16:01 | Hírek
A dunaszerdahelyi városi önkormányzat 2018-ban 23,5 millió euróból gazdálkodhat, ami két millióval több, mint 2017-ben. Az önkormányzat a jövő évi költségvetésnek a negyedét beruházásokra fordítja, ezzel igyekszik megteremteni a szociális-gazdasági növekedés feltételeit Dunaszerdahelyen.
Milyen városi beruházások lesznek 2018-ban?

A prioritások között szerepel a város fejlesztését elősegítő EU-s projektek megvalósításához szükséges anyagi források biztosítása, valamint hatékonyabb adóbehajtással magasabb adóbevételek elérése. Az előrejelzések szerint a 2017-es évhez képest jövőre a városi költségvetésbe 4,5 százalékkal több részadó érkezik. Az ingatlanadó, a szemétdíj és az ebadó nem emelkedik, a szállásadó esetében lesz kisebb emelés. Az önkormányzat 2018. szeptember 1-től biztosítja a pedagógusok és a nem pedagógiai alkalmazottak bérének 6 százalékos emelését, valamint január 1-től a városi cégek alkalmazottainak ugyancsak 6 százalékos béremelését. A városvezetés 2018-ban tervezi a korábban felvett 3,2 millió eurós beruházási hitel 1,6 millió eurós tételének lehívását.

Útfelújítás, közlekedés:

Az önkormányzat a jövő évi költségvetésből a legnagyobb tételt, 2,37 millió eurót útfelújításra fordít. Ennek köszönhetően jövőre 11 önkormányzati tulajdonú utca újul meg. Új aszfaltburkolatot kap többek között az Ádor utca, a Rényi utca, a Zöldfa utca, a Komenský utca, valamint az SZNF téren a 191-es és 192-es lakótömbök előtti útszakasz. 300 ezer euróból több utcában, mint például a Duna, a Zöldfa és a Komenský utcában a járdát is felújítják. Több lakótelepen új parkolókat létesítenek. Jövőre megnyitják a forgalom előtt a város központját tehermentesítő utat, ez a szakasz a Csallóközkürt és Nagyudvarnok felé vezető utakat köti össze. A tehermentesítő útszakasz építése 2018-ban is folytatódik. Jó hír a kerékpárral közlekedők számára, hogy folytatódik a bicikliút kialakítása. A jelenlegi szakaszra csatlakozva jövőre kerékpárutat jelölnek ki a Jesenský utcán át egészen a Pozsonyi útig. Bicikliút épül az új tehermentesítő út mellett is megyei forrásból. A vasútállomásnál és a belvárosban kerékpártárolókat is kihelyeznek.

Oktatási intézmények

A jövő évben is nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat az iskolák és óvodák fejlesztésére. 2018-ban a város valamennyi alapiskolájának sportpályája megújul. Több mint fél millió euróból a Komenský utcai óvoda épületének rekonstrukciója is megvalósul. 2018-ban megkezdődik az iskolakonyhák felújítása, elsőként a Szabó Gyula Alapiskolában veszi kezdetét a modernizáció.

Idegenforgalom

Jövő évben fürdőzésre alkalmassá teszik a termálfürdő melletti bányatavat. Emellett az önkormányzat közel fél millió eurót fordít Győr és Dunaszerdahely idegenforgalmának közös fejlesztésére.

Egyéb fejlesztések

Az önkormányzat 2018-ban felújítja a Karcsai úton lévő Roma Közösségi Központ épületét. Bokrok, fák kiültetésével revitalizálják az Észak II-es lakótelep zöldövezetét. Fél millió eurót fordítanak a Kisudvarnoki úti temetőben a halottasház felújítására, valamint uniós forrásból felújítják a Kereskedelmi és Tájékoztató Központ épületének hátsó szárnyát. A Vermes-villa tetőszerkezetének felújítása is a tervek között szerepel. Az önkormányzat saját forrásból biztosítja a városi televízió teljes digitalizációját.

Forrás: dunstreda.sk