Back to top

Milyen változások segíthetnek a lakáshitelekre vágyóknak?

Publikálva: 2023, február 26 - 20:34
Az elmúlt évben rekordok sokaságát élte meg az ingatlanpiac, idén pedig azért harcol, hogy ennek ne legyen túl nagy ára. A fiataloknak ugyanakkor az elmúlt évtized legnehezebb helyzetével kell szembenézniük lakásvásárláskor, de van remény a változásra.
Milyen változások segíthetnek a lakáshitelekre vágyóknak?

Az elmúlt év elején még egy százalék alatt volt az átlagos kamatláb a lakáshiteleken, az év végén már 3 százalék fölött. Az Európai Központi Bank az infláció növekedése miatt tavaly emelte az alapkamatot, amelyet a szlovák bankok be is építettek áraikba, s a hitelek már a bejelentés előtt néhány hónappal emelkedtek.

Ebben a helyzetben sokan refinanszírozták a hitelekeit, így az év első hónapjai óriási forgalmat idéztek elő a bankoknál, majd a hitelek drágulásával a visszaesés jelentős volt. Ennek eredménye, hogy az ingatlanvásárlási kedv is megapadt, s már közel sem állunk olyan jól a hitelek terén európai szinten, mint egy esztendővel ezelőtt.

Mindez a gyakorlatban azt jelentette, az elmúlt év végén az átlagos hitel évente 3,06 százalékot kamatozott. Ez idén akár már 4-5 százalék között is lehet, amely a magas infláció mellett több százezer ember lakhatási kérdését teheti óriási problémává. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik nem rendelkeznek ingatlannal és most vásárolnának, nekik a dupla drágulást kell finanszírozniuk.

A legnagyobb meglepetésre eddig az ingatlanárak sem kezdtek el jelentősen csökkenni, ami pedig a drága hitelek miatt várható volt, de az elemzők szerint mindez elkerülhetetlen a jelenlegi piaci viszonyok mellett. A nagy kérdés, hogy mikor érkezik el a csökkenés, s milyen tendencia lesz megfigyelhető az európai pénzpiacokon. Az már most nyilvánvaló, az EKB tavaszi alapkamatemelése, amelyet szinte biztosra vesznek, a szlovákiai hiteleket is csak tovább drágítja majd. A kamatemelés csak akkor maradna el, ha az EU-s gazdaságok szintjén a központi banknak recessziót, vagyis gazdasági visszaesést kellene kezelnie. Ekkor vélhetően a kamatlábak csökkenének, de csak azért, hogy a gazdaság újra beinduljon, mivel a recesszió munkahelyek megszűnését és további bizonytalanságokat is okozhatna.

A lakásvásárlók számára tehát sokkal kedvezőbb forgatókönyv, ha a lakásárak csökkenni kezdenek a vásárlási kedv jelentős visszaesése miatt. Más kérdés, hogy azt már az elmúlt év második felében is vártunk, egyelőre csak minimális jeleit látjuk. 

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: lakáshitel
Cookies