Back to top

Mikor lesznek olcsóbbak a jelzáloghitelek?

Publikálva: 2023, március 27 - 06:15
A jelzáloghitelek kamatai már majdnem elérték a csúcsukat. A becslések szerint ugyanis már csak nyárig fognak emelkedni. A kedvezőbb kamatokra azonban csak a jövő év első hónapjaitól számíthatunk, akkor is csak fokozatosan.
Mikor lesznek olcsóbbak a jelzáloghitelek?

A jelzáloghitel-válság tavaly februárban következett be. Az évekig tartó zuhanás után a kamatok hirtelen emelkedni kezdtek. A bankok hónapról hónapra emelték a jelzáloghitelek kamatait, mígnem azok átlagosan a kevesebb mint egy százalékról négy százalék közelire emelkedtek a tvnoviny.sk portál szerint.

Az Európai Központi Bank azonban a magas infláció elleni küzdelem jegyében továbbra sem fejezte be az alapkamat emelését, és ez a kereskedelmi bankok kamataira is hatással van. Az emelés nagy részén már túlvagyunk, meglátjuk, mik lesznek az Európai Központi Bank (EKB) következő lépései. Úgy véljük azonban, hogy az EKB még kétszer-háromszor megemeli a kamatot”– mondta Róbert Prega, a Tatra banka vezető közgazdásza.

Elemzők szerint így az év közepén négy százalékos szintre kellene emelkedniük, és egyelőre ez jelentené a plafont. „Az idei év közepén érjük el a csúcsot azzal, hogy becsléseink szerint az EKB még egy ideig tartani fogja ezeket a kamatokat, és a fokozatos csökkentés leghamarabb a jövő évben jöhet csak” – fogalmazott a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Matej Horňák.

„Feltételezzük, hogy ezeknek a kamatoknak körülbelül egy évig a csúcson kell maradniuk” – tette hozzá Ľubomír Koršňák, az UniCredit bank elemzője is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok már nem emelik jelentősen a jelzáloghitelek kamatait. „Az EKB jövőbeni kamatemeléseinek nagyobb részét már a folyó árakba ágyaznák be” – magyarázta Prega. Vagyis a kamatok csak néhány tized százalékot mozdulnak el felfelé. A jelzáloghitelek kamatai némileg még emelkedhetnek, de csak tizedszázalékról beszélünk, és ez lesz a plafon, amelyet egyelőre feltételezünk” – tette hozzá Horňák. Jelenleg a legnépszerűbb 5 éves fixálásnak így négy százalékról négy és fél százalékhoz kellene közelítenie. Ellenkezőleg, a hosszú távú fixálások, amelyek egy éve még kelendőek voltak, de mára már csak minimális érdeklődés mutatkozik irántuk, könnyen átléphetik az 5 százalékos határt.

Mivel a becslések szerint az EKB körülbelül egy évig a csúcson tartja a kamatait, a jelzáloghitelek kamatainak csökkentését még ebben a naptári évben elfelejthetjük. A fokozatos csökkenés csak a jövő év első hónapjaiban következhet be. „Ahogy közeledik majd az EKB várható kamatcsökkentése, a piac fokozatosan beárazza azt.

Ennek eredményeként a hosszabb fix kamatlábak csökkenését valamivel korábban megtapasztaljuk, mint ahogy az EKB tényleges kamatcsökkentése bekövetkezne” – vélekedik Koršňák.

Ha tehát saját lakást tervez, semmiképpen ne halassza azt későbbre, javasolják a szakemberek.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies