Jelenlegi hely

Mikor érdemes okmányokat cserélni?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, február 3 - 10:50 | Színes
A belügyminisztérium szerint a február a legalkalmasabb hónap arra, hogy az állampolgárok elkészíttessék új útlevelüket vagy személyi igazolványukat.
Mikor érdemes okmányokat cserélni?

Tavasszal megkezdődik a szezon, amely egészen nyár végéig tart majd. Ha a forgalmasabb időszakot választják, számítsanak a várakozási idő meghosszabbodására.

A pozsonyi Tomášik utcában lévő irodában, amelyet a legtöbben keresnek fel, átlagosan 14 perc a várakozási idő. Tavasszal ez már fél órára, nyáron pedig még hosszabb időre nőhet - ismertette a minisztérium. A minisztérium azoknak a szülőknek is felhívja a figyelmét, akik nyáron külföldre terveznek utazni gyerekeikkel, mivel minden kiskorú személynek saját útlevéllel kell rendelkeznie.

Ha az útlevél a lejártához közeledik, az állampolgárok 180 nappal az érvényességi idő lejárta előtt ingyenesen kérvényezhetik az újat. Új útlevelet, illetve személyi igazolványt a közel 90 okmányiroda bármelyikében lehet igényelni lakóhelytől függetlenül. A minisztérium szerint az útlevelet és személyi igazolvány kiszállítását bármelyik irodába lehet kéretni, de bizonyos pénzösszeg ellenében akár házhoz szállítás is igénybe vehető.

Forrás: ma7.sk