Back to top

Miért magyar iskola?

Publikálva: 2017, április 14 - 07:08
Ezen a héten Lelkes Gábor régiófejlesztési szakembert kérdeztük.
Miért magyar iskola?

"Úgy vélem, az anyanyelvi oktatás meghatározó tényezőt jelent minden ember fejlődése szempontjából. Pár évvel ezelőtt az interneten terjedő mém ragadt meg az emlékezetemben, amelyben egy fura arcot vágó színész kérdezte az olvasót, hogy Te még nem láttál szlovák iskolát végzett munkanélkülit? Azt gondolom, ez az irónikus kérdés is felhívja a figyelmet arra, hogy a későbbi sikeresség nem a szlovák iskola melletti választáson múlik.

Saját példámról annyit, hogy én itt Dunaszerdahelyen végeztem alapiskolámat és a gimnáziumot, majd elkerültem a pozsonyi egyetemre, ahol fél év alatt belerázódtam a szlovák nyelvi közegbe. Ezt megelőzően pedig jóformán csak a szlovák órán beszéltem az államnyelven, de úgy vélem a nyelvtanulás szempontjából mindig a mindennapi kommunikáció visz előbbre, s így volt ez esetemben is.

Fiam iskolaválasztásakor is a magyar iskola mellett döntöttünk, mert az anyanyelvi oktatás sokat ad neki, a gyermek jobban ki tudja bontakoztatni képességeit az anyanyelvén. Ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy az angol mellett szlovákul is megtanuljon a gyermekem, éppen ezért a nyári kisebb kirándulások során a szlovák várakat is felfedezzük, hogy találkozzon szlovák ajkú közeggel is. Ez a későbbiekben hasznára lehet."

Ezt már olvasta?