Jelenlegi hely

Miért késnek a támogatások?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, szeptember 18 - 09:23 | Kultúra
Több dunaszerdahelyi pályázó is jelezte, még nem kapta meg a megítélt támogatást a Kisebbségi Kulturális Alaptól. Ezért a téma hátteréről Molnár Norbertet, az alap igazgatóját kérdeztük.
Miért késnek a támogatások?

A sikeres pályázók hány százaléka kapta meg már a neki ítélt összeget?

A mai nappal a projektek 40 százaléka került kifizetésre. A Kisebbség Kulturális Alap nem a pályázók, hanem a projektek számát jegyzi, mivel egy pályázónak akár több sikeres pályázata is lehet különböző kisebbségnél.

A magyar nemzetiségnél ezek a számok eltérőek, mint más kisebbégeknél?

A magyar kisebbség esetében a kifizetett projektek száma nagyságrendileg 25 százalék a teljes 851 projektből. Minden nemzetiség esetében egyedi ez a mennyiség. Azok a nemzetiségek, amelyek alacsony számú pályázattal rendelkeznek (pl. a horvát és a morva nemzeti kisebbség csak 11 projekttel) rövidebb idő alatt kifizethetőek.

Milyen okból késik a kifizetés és a szerződések aláírása?

A Kisebbségi Kulturális Alap új intézmény, amelynek az első évben be kell állítania az egyes folyamatokat (műszaki és jogszabály jellegűeket). A szerződések aláírásán és a pénzeszközök kifizetése folyamatban van. Egyszerre nem lehet feldolgozni, lezárni és kifizetni 1447 szerződést. Ugyanakkor szeretnék rámutatni arra, hogy 2017-ben ugyanezen időszakban az elkülönített összeg 39 százaléka volt kifizetve. A Kisebbségi Kulturális Alap a mai napig a pénzeszközök nagyságrendileg 46 százalékát fizette ki.

Hogy látja, mikorra sikerül kifizetni az összes támogatást?

A célunk az, hogy szeptember végéig kifizessük a támogatások jelentős részét.

Új pályázatot is terveznek a kulturális és tudományos értékek támogatására a 2019-es évre vonatkozóan? Ha igen, akkor mikor teszik közzé a pályázatot.

Az első pályázati kiírást a 2019-es évre vonatkozóan már októberben közzétesszük.