Back to top

Miért hiányoznak bizonyos gyógyszerek?

Publikálva: 2023, június 8 - 06:59
A Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLeK) régóta sürgeti a Szlovákiában nem hozzáférhető gyógyszerek problémájának megoldását. A gondokhoz a gyógyszerészek szerint lényegesen hozzájárul a gyógyszerek illegális kivitele is, annak okán, hogy nálunk lényegesen olcsóbban beszerezhetők, mint általában Európa más országaiban.
Miért hiányoznak bizonyos gyógyszerek?

A kamara így reagált arra a hírre, hogy összesen több mint 4 millió euró értékű gyógyszer illegális kivitelére derült fény. Az Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL) ezzel összefüggésben több törvényszegésre is rámutatott.

Mint a gyógyszerészek által kiadott sajtóközleményben is olvasható, európai viszonylatban a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara hatáskörei átlagon felül szabályozottak, sok szempontból meg van kötve a kezük, aminek következtében nem tudnak ilyen esetekkel szemben hatékonyan és időben fellépni.

A kamara reményei szerint ezek az esetek nemcsak a visszaéléseket elkövetők megbüntetését vonják majd maguk után, hanem főként a gyógyszerek és egészségügyi segédeszközök kezelési szabályainak elengedhetetlenül szükséges megváltoztatását is.

A kamara megerősítette, hogy Szlovákiából több mint 4 millió euró értékben vittek ki illegálisan gyógyszert a gyógyszerek korlátozott hozzáférhetőségének idején. Erre 17 gyógyszertárból, Pozsony, Nyitra, Besztercebánya, Eperjes és Kassa megyében került sor. Főként citosztikumos, immunszuppresszív  és immunglobulin-terápiás gyógyszerekről van szó.

„Célzott ellenőrzéseket végeztünk az ország egész területén, melyek során az említett gyógyszertárakban megerősítést nyert a külföldre történt illegális gyógyszerkivitel ténye“ – jelentette ki a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara igazgatója, Peter Potúček.

Ezek a gyógyszertárak hamisított orvosi vények, vagy ismételten felhasznált receptek alapján rendeltek meg gyógyszereket az úgynevezett emergens rendszerből, mely kifejezetten olyan esetekre szolgál, amikor az adott gyógyszer nem elérhető a gyógyszerpiacon, viszont a megrendelt gyógyszert biztosítani kell a betegnek.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies