Jelenlegi hely

Mičovský: Az erőszakos gazdákat nem fogjuk támogatásban részesíteni

Ezt már olvasta?

Jön már…

Jön már…

Hogy az idei advent egészen más lesz, azt hiszem,...

Publikálva: 2020, május 29 - 09:09 | Színes
Azok a gazdák, akik a mezőgazdasági földterületek megművelésével kapcsolatos vitás kérdéseket erőszak alkalmazásával kívánják megoldani, elveszítik az állami támogatást, jelentette ki a tegnapi nap folyamán Ján Mičovský mezőgazdasági miniszter a Belejčák gazda elleni támadásra reagálva, melyre Kelet-Szlovákiában került sor.
Mičovský: Az erőszakos gazdákat nem fogjuk támogatásban részesíteni

„Ilyen magatartást nem tűrhetünk el. Múlt héten utasítást adtam határozott intézkedések előkészítésére azon gazdák ellen, akik ilyesmit engednek meg maguknak. Ki fogjuk zárni őket a támogatási rendszerből, így elesnek a mezőgazdasági dotációtól” – helyezte kilátásba Mičovský.

A mezőgazdasági miniszter szerint feltétlenül szükséges, hogy a társadalom és az államhatalmi szervek egyértelműen elítéljék az ilyen cselekedeteket és elkövetőiket.

„Nem elég a puszta figyelmeztetés, határozott tettek kellenek, melyek megmutatják, hogy ilyesmit Szlovákiában nem tolerálunk és az elkövetőket példásan megbüntetjük” – hangsúlyozta Mičovský.

Mint ismeretes, a Markíza televízió értesülései szerint az említett bártfai gazdát megtámadták, kifosztották és állítólag a saját autójával próbálták elgázolni, mert meg akarta akadályozni, hogy a konkurens vállalkozó lekaszálja a vitatott tulajdonú rétet, melyre mindketten igény tartanak. Belejčák állítása szerint a kérdéses terület egy része a tulajdonában van, a másik felét bérli.

Az Agrárkifizető Ügynökség vezérigazgatója, Tibor Guniš hangsúlyozta, keresik a módját, hogy ilyen helyzetek, amikor a gazdák konfliktusba kerülnek a földterületek birtoklása kapcsán, a jövőben ne fordulhassanak elő. Az egyik lehetséges megoldásnak az eljárások digitalizációját tartja, véleménye szerint a műholdas felvételek, a kataszteri hivatal adatai és egyéb források segíthetnek a vitás kérdések elkerülésében. Azt azonban nem pontosította, mikor hozzák meg ezeket az intézkedéseket.

A bántalmazott Belejčák gazda fia elmondta, hogy 200 szarvasmarhát nevelnek, melyekről gondoskodniuk kell. A vitás földterületek ügye már 2014 óta húzódik. „Sajnálom, hogy idáig fajultak a dolgok” – mondta Belejčák.

Az ilyen esetekből, amikor egyes vállalkozások tönkre akarják tenni vetélytársaikat, szerinte nagyon sok van országszerte. A forgatókönyv az esetek többségében azonos.

A gazdákat a közvetlen kifizetések felhasználásában ellenlábasaik úgy akadályozzák, hogy ugyanarra a területre kérnek támogatást, mire az Agrárkifizető Ügynökség ezeket a kérvényeket semmisnek nyilvánítja. Fizikai támadás Belejčákot azonban korábban még nem érte.

(Felvidék.ma/teraz.sk)