Back to top

Mi is kerüljön a zöldhulladékba?

Publikálva: 2016, június 19 - 18:19
Másfél hónapja a zöldhulladék gyűjtését a városi tulajdonú Municipal Real Estate végzi. Az eddigi tapasztalatokról kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.
Mi is kerüljön a zöldhulladékba?

„Májustól végzi ezt a feladatot a városi cég és többször előfordult, hogy a zöld zsákok, amelyeket a családi házas övezetekben élőknek osztanak a vállalat munkatársai, egész héten át kint voltak az utcán a házak előtt. Arra kérjük a lakosokat, hogy azokat lehetőleg a harmonogram szerint, a szedés napján vagy legfeljebb az előtte lévő este helyezzék ki. Amennyiben egész héten kint vannak a zöldhulladékot tartalmazó zsákok, az a városképet is rontja és a városi rendelettel sincs összhangban.

Másrészt kérjük a polgárokat, hogy a zöldhulladékot gyűjtő zsákokba ne kerüljön föld. Természetesen a gyomlálás során marad föld is zöldhulladékba szánt növényen, de ezt jó volna lerázni, mert ha kikerül a föld a kertből, az a későbbiekben nem kerül vissza. A szemetes részt pedig jobb volna a kommunális hulladék közé dobni, így is tudatosan kezelve a szemétkérdést egyéni szinten is.

Amikor elindítottuk a városi gyűjtést, akkor kértük a lakosokat, hogy az ágakat a zsákok mellé helyezzék. Most pedig abban kérnék az együttműködésüket, hogy a fák botolását és a kivágását a vegetációs időszak végén, vagyis novemberben végezzék. A Municipal Real Estate munkatársai ugyanis június 20-tól már nem fogják szedni az ágakat, ezért a nyesést is ennek fényében volna jó tervezniük a családi házas övezetben élő dunaszerdahelyi polgároknak. Azért döntöttünk így, mert a vegetációs időszakban ezen munkálatok nem időszerűek. A zöld zsákokba tehát jelenleg a füvet és a gyomot lehet helyezni, ősszel pedig még a faleveleket, a városi cég munkatársai pedig ezeket szedik össze. Az ágak, gallyak szedését és elhordását novemberben fogjuk a polgárok számára biztosítani. A hétfő, kedd és szerdai időpontokat pedig tartani fogjuk.

El tudom azt is mondani, hogy már hetente a 40 tonnát is meghaladta a begyűjtött zöld hulladék mennyisége, tehát ilyen mennyiséggel csökkent a hulladéklerakóra kerülő hulladék, amely jelentős volumen.

Egyúttal pedig szeretném eloszlatni azokat a félreértéseket, amelyek hozzám is eljutottak, miszerint a blokklakások néhány lakója szerint az ő adójukból is fizetjük a családi házas övezetek zöldhulladékának elszállítását. Csak emlékeztetnék, hogy a lakótelepekről egész évben folyik a város által biztosított lomtalanítás, a családi házaknál csak évente egyszer. Ha ezeket a kiadásokat összevetjük, akkor látjuk, hogy az összegek kiegyenlítődnek, tehát a közösből mindenki számára arányos szolgáltatást biztosít az önkormányzat."

Ezt már olvasta?