Back to top

A mezőgazdasági támogatási lehetőségekről tartottak konferenciát

Publikálva: 2022, szeptember 29 - 15:26
Nemzetközi mezőgazdasági konferenciának adott otthont csütörtökön Dunaszerdahely, amely során egy rendkívül aktuális témát jártak körbe a szakmai szervezetek képviselői.
A mezőgazdasági támogatási lehetőségekről tartottak konferenciát

A Szlovákiai Agrárkamara szervezésében ugyanis a Kárpát-medencei mezőgazdasági támogatási lehetőségek képezték a Hotel Thermában zajló konferencia alaptémáját, amelyen a szlovák és a magyar oldalon egyaránt az agrárpolitikai vezetői is képviseltették magukat. A rendezvény fővédnöke pedig a szlovák földművelési és vidékfejlesztési miniszter, Samuel Vlčan volt. 

A konferencia kezdetén Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta szervezetük elmúlt bő évtizedes tevékenységét. A csallóközi központú szakmai szervezet 2011-ben jött létre, s ezt a találkozót is a 10 éves megalakulás kapcsán kezdték el szervezni, de az elmúlt évben a járványhelyzetben nem tudott megvalósulni.

Az elnökasszony viszont kiemelte, örül, hogy idén létrejöhetett azon konferencia, amelyen a hazai szakemberek mellett a Kárpát-medencei magyar szakmai szervezeteket is meg tudták hívni, s tapasztalatot tudtak cserélni.

A bevezetőben szó esett azokról a kisebb vagy nagyobb kihívásokról, amelyekkel az elmúlt időszakban meg kellett küzdeniük, s mára elmondható, a kamara az ország egyik legjelentősebb agrárszervezete, amelynek 650 tagja van, akik a hazai termőföld harmadát munkálják meg. Emellett pedig a mezőgazdasági döntéshozatal legfelsőbb szintjein is képviselik a dél-szlovákiai gazdákat.

Az elnöki köszöntő után, a szlovák agrártárca vezetője, Samuel Vlčan üdvözölte a jelenlévőket, hangsúlyozta a közös munka fontosságát, s azt is, milyen hangsúlyos szerepe van a mezőgazdaságnak a mostani válságban, amelyet a járvány után az orosz-ukrán háborús konfliktus tovább súlyosbított.

A miniszter kiemelte a jelenlegi kormány munkáját a hosszú távú tervezés során, amely a mezőgazdaság fejlődését fogja elősegíteni az állam hathatós segítségével. A jelenlegi háborús helyzetre utalva pedig elmondta, egyértelmű ki fogja azt nyerni, mert a háborúk során a GDP nagyságra szokott dönteni, s ebből a szempontból az EU jelentősen Oroszország előtt áll, amely gazdasági háborút folytat az unió államaival szemben.

A folytatásban a Farkas Sándor parlamenti államtitkár, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a magyar agrárpolitika súlypontjait mutatta be röviden, hangsúlyozva, milyen célokat szeretnének a közeljövőben elérni.

Előadásában külön hangsúlyt helyezett a fiatal generációk bevonásának fontosságára a mezőgazdaságba, amelyre jó példák mutatkoznak a fejlesztések segítségével. Ezeknek köszönhetően ugyanis az agrártevékenység is sokkal vonzóbb már a pályaválasztás során is, mert nem kötődik össze a fizikailag igényes munkával.

A miniszterhelyettes egyébként is a hatékonyság növelését tartotta a jövő egyik nagy kihívásának, miközben arról is szót ejtett, az elmúlt két évben a koronavírus okozta járvány idején az agrárium társadalmilag felértékelődött, stratégiai ágazattá vált, főként az élelmiszerellátás területén.

A konferencián ezután a Kárpát-medencei agrárszervezetek képviselői mutatták be a helyi mezőgazdasági támogatási lehetőségeket.

ma7.sk/rp

Ezt már olvasta?

Címkék: mezőgazdaság
Cookies