Jelenlegi hely

Meseterápia – Avagy az érzések hatalmában egy mese szárnyán

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, május 3 - 09:37 | Kultúra
A dunaszerdahelyi Cserfes épületben meseterápiát tartottak április 27-én, pénteken. A megindító foglalkozás az elme elcsendesítésével és a mindennapi gondok kizárásával kezdődött. Miután a jelenlévők lelkileg ellazultak, kizárták a külvilágot, Kantner Éva ötletgazda és csallóközi meseterápia-vezető nyugtató hangon elkezdte A tavitündér c. népmesét.
Meseterápia – Avagy az érzések hatalmában egy mese szárnyán

A történet befejeztével a jelenlévők végig járták azt gondolatban, s mindenki kiválasztott belőle egy-egy szívéhez legközelebb álló képet. Mindezt érzéseikre hallgatva. Majd a terápia résztvevői zsírkrétát ragadva rajzolni kezdtek. A cél nem más, minthogy az alkotások színösszeállításában, hangulatában tükröződjön a mese és az a bizonyos belső kép.

Ezt követően a csoporttagok párokat alkotva különböző szemszögekből elemezték a mese egyes részleteit, annak szimbólumait. Mindezt a reális világgal összhangban. Mindezután az egyes alkotások előtérbe kerülésekor a jelenlévők elmondták benyomásaikat, kinyilvánították az érzéseiket, hangot adtak személyes tapasztalataiknak. Egyszóval, a terápia hatására A tavitündér népmese ereje által megnyitották belső énjüket, ezáltal erőre kapva, s motivációt szerezve a jövőt illetően.

Kanter Éva a meseterápia vezetője a foglalkozás megalapításával kapcsolatban elmondta, hogy a meseterápia Magyarországon egy elismert módszer az érzelmi intelligencia fejlesztésére, de személyiségfejlesztő módszerként is használatos. „Azt gondolom, érdemes tisztában lennünk személyiségünk rejtett tartalmaival, személyiségfejlődésünk egyes szakaszaival és azokkal a feladatokkal, kihívásokkal, nehézségekkel, melyek az egyes szakaszokban várnak ránk. Boldizsár Ildikó könyvét kezemben tartva határoztam el 4 évvel ezelőtt, hogy szeretnék megismerkedni a meseterápiával és megtanulni a módszert” – fogalmazott.

A meseterápia céljáról megtudtuk, hogy a személyek önmagukhoz való közelebbkerülése mellett a tudatalatti megismerése. Ez utóbbi az élet azon mozgatórugói, melyeket sok esetben nem is tudatosítanak, így rejtve maradnak, viszont mégis nagy hatással vannak az egyes cselekedetekre, gondolatokra. A terápiavezető hangsúlyozta, hogy ez egy „önismereti módszer. A foglalkozások során végighaladunk a női és férfi személyiségfejlődés szakaszain, ezáltal lehetőséget nyújtva a résztvevőknek, hogy jobban megismerjék önmagukat, azokat a fejlődési szakaszokat, melyeken keresztül haladnak életük során. Beszélünk árnyékainkról, azokról a dolgokról, melyek hátráltatnak, illetve azokról, melyek előre visznek.” – ismertette velünk Kanter Éva a meseterápia lényegét. Elmondta azt is, hogy ez valójában egy  kiváló eszköz arra, hogy a résztvevőt átsegítse élete egy nehéz szakaszán. A folyamat, végére komplex képet kap személyiségéről.

A vezető hozzátette, hogy a mesék kiválasztásánál Antalfai Márta Kincskereső Meseterápiás módszerét alkalmazza, amely a meséket női és férfi személyiségfejlődés alapján sorolja be. „Tehát egészen kisgyermekkortól felnőttkorig végighaladunk az egyes szakaszokon, mindig egy központi mesével, mely tárgyalja az adott életszakasz összes feladatát, nehézségét, melyet meg kell élni és túl kell rajta haladnia minden embernek. A nyitott alkalmakra, melyeket bárki látogathatja, az élet területeiről választok meséket: párkapcsolat, testvérek közti viszony, szülő-gyermek kapcsolat” – mondta.

Kanter Évát 2018 tavaszán felkérték egy nemzetközi projektben való részvételre, amelyről így nyilatkozott nekünk: „ErasmusPlus, s a pécsi óvoda nyújtja be a pályázati anyagot Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Erdély közreműködésével, így van szó nemzetközi pályázatról. Minden intézmény 1 hetet vállal, mialatt valamiféle újdonsággal szolgál a projektbe bekapcsolódó többi partnerországból érkező óvodapedagógusok számára. A projekt 2018 őszén indul Magyarországon” – zárta.