Back to top

Mesés érettségi

Publikálva: 2023, április 25 - 12:50
A dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola vendéglátóipari tanulmányi szakán tanuló diákok szakmai érettségi vizsgájának gyakorlati része egy igazán különleges és mesés esemény volt. A leendő gasztronómiai szakemberek  „Utazás Meseországba” címmel ültetett állófogadásra hívták meg tanáraikat, szüleiket és nem utolsó sorban a vizsgabizottságot.
Mesés érettségi

Mesés összeállításukban a legismertebb és legnépszerűbb Disney-hősök  kaptak helyet, mint például Hófehérke, L’ecsó, a Szépség és a Szörnyeteg, valamint a Hercegnő és a béka. Mivel a Disney mesék szereplőit is gyakran láthatjuk, amint a konyhában sürögnek-forognak, tesznek-vesznek, így nem volt nehéz a főhősőkhöz  kapcsolódó mutatós ételekkel és izgalmas italokkal várni a meghívott vendégeket.

A szakmai megmérettetésre való felkészülés során a diákokat két csoportra osztották, hogy hatékonyabban tudjanak dolgozni. Az egyik csoportot a pincérek alkották, akik  elegánsan és alkalomhoz illően terítették meg az asztalokat, ill. az eseménynek otthont adó színháztermet is feldíszítették. A másik csoportban a szakácsok dolgoztak, akik nagy gonddal és odafigyeléssel készítették el az ételeket, hogy azok mindenki tetszését elnyerjék. Az előkészületeket a menedzser irányította, aki mindenre odafigyelt, hogy a munka a lehető leggördülékenyebben folyjon. A két szakmai csoportot pedig a főpincér és a főszakács vezették, akik remekül összehangolták a csapatmunkát, és biztosították, hogy mindenki a legjobbat hozza ki magából.

A fogadás minden részletén érződött a mesék varázslatos világa. A megterített asztalok mindegyike egy-egy mesehős történetéhez kapcsolódott. A fogások nemcsak a mesék világába kalauzolták el az éhes vendégeket, de fantasztikus gasztronómiai élményt is  nyújtottak számukra.

A L’ecsó meséhez kapcsolódva készült Linguini hagymalevese, a Ratatouille á la Remy és az Anton Ego tarte, a Szépség és a szörnyeteg ihlette a Lumiere alkotta sajtszuflét, a szörnyűséges marharagut,  a Szürke átok nevű süteményt, a flambírozott almarózsát, a Hercegnő és a béka című mese inspirálta a dr. Facilier módra készített, salátaágyon tálalt  békacombot, a rizzsel szervírozott New Orleans-i Gumbot, valamint Tiana csodafánkját. A  Hófehérke és a hét törpe című meséből kiindulva a Sötét erdő gombáját pirítóssal, a Gonosz királynő sültjét zöldborsópürével tálalták, de Kuka törpe kedvenc pitéjéről sem feledkeztek meg.

Az étel- és italkínálat mellett a fogadás másik fő attrakciója a pincéri készségek bemutatása volt. A vendégeknek lehetőségük nyílt megismerkedni a borok szakszerű dekantálásával, a pezsgő felszolgálásának művészetével, az alkoholmentes Szépség bájital és a Martini mérgezett almával fantázianévre hallgató alkoholos koktél készítésének mesterségével, valamint a roppanós almarózsa látványos flambírozásával,  ráadásul még az exkluzív matcha kávé  készítésének fortélyaiba is betekintést nyerhettek.

Az érettségizők nagy sikert arattak mind a szülők, mind  az érettségi bizottság körében. A kiváló szervezés és a részletekre való precíz odafigyelés egy olyan színvonalas, profi rendezvényt eredményezett, amely minden résztvevőnek felejthetetlen élményt nyújtott.

(kl-)

Ezt már olvasta?

Cookies