Back to top

Mérsékelt csökkenés várható az élelmiszerárakban – az is csak fél év múlva...

Publikálva: 2024, január 9 - 18:42
Az elemző szerint az év első felében ugyan még növekedést tapasztalhatunk az élelmiszerárakban, ezt követően mérsékelt csökkenés lesz tapasztalható. Az egyes termékek ára is eltérően alakulhat, drágulással elsősorban a zöldségek és gyümölcsök esetében számolhatunk. Figyelembe véve különböző tényezőket, mint az infláció, vagy a bérek növekedése nem valószínű azonban, hogy az élelmiszerárak visszatérhetnek az eredeti szintre.
Mérsékelt csökkenés várható az élelmiszerárakban – az is csak fél év múlva...

Az árakban prognosztizált változásokra elsőként a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Matej Horňák figyelmeztetett. Az elemző becslései szerint Szlovákiában évközben az élelmiszerárak növekedése elérheti a 4,5%-ot.

„A tavalyi évben az élelmiszerek áraiban kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható, amelyet különböző befolyásoló tényezőkkel magyaráznak. Egyrészt Szlovákia nagyobb mértékben függött az orosz energiaellátástól, másrészt a gyártásban elért teljesítmény is visszaesett a nyugati államokhoz képest”

– jegyezte meg Horňák.

Az elemzések szerint az élelmiszerek világpiaci ára 2021 óta 10%-os szint alatt vannak. Jelentősen olcsóbb lett például az olaj, a gabonafélék és a tejtermékek. A 2021-es időszakkal összehasonlítva látványosan drágult a cukor, közel 40%-kal kell többet fizetnünk a termékért. Össszességében megállapítható, hogy csökkenés figyelhető meg az élelmiszerárak tekintetében.

„Amennyiben jobban a dolgok mögé nézünk megállapítható, hogy az élelmiszerek végső árát több tényező is befolyásolja. Növekedtek például a fizetések és a bérkiegészítések, illetve kormány segítségnyújtása a cégeknek a növekvő energiaárak mellett”

– tette hozzá az elemző.

Minden tényező faktort figyelmbe véve Szlovákiában mérséklődhet a drágulás. Az elemző szerint az év első felében ugyan még növekedést tapasztalhatunk az élelmiszerárakban, ezt követően mérsékelt csökkenés lesz tapasztalható. Az egyes termékek ára is eltérően alakulhat, drágulással elsősorban a zöldségek és gyümölcsök esetében számolhatunk.

Figyelembe véve különböző tényezőket, mint az infláció, vagy a bérek növekedése nem valósznű, hogy az élelmiszerárak visszatérhetnek az eredeti szintre.

Az elemző azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy az élelmiszerek árával párhuzamosan a fizetések is emelkednek, amely kedvező irányba mozdíthatja el a lakosok vásárlási lehetőségeit.  

Forrás: Pravda.sk / ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies