Back to top

„Méltón léphetnek Szent György nyomdokába” – Dr. Hájos Zoltán ünnepi beszéde a városi díjátadón

Publikálva: 2018, április 29 - 16:00
A következőkben dr. Hájos Zoltán polgármester ünnepi beszédét közöljük le, amely a Szent György-napok keretében megrendezett városi díjátadó gálán hangzott el.

Tisztelt Hölgyem és Uraim! Kedves barátaim!

Tisztelt városunk díszpolgárai, PRO URBE díjasai! Kedves vendégeink!

Tisztelt hazatért dunaszerdahelyiek!

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a mai gálaestünken, melyen az idei évi városi díjak kerülnek átadásra.

Méltó nap ez a mai, a városi díjak átadására, hiszen a város díjai Dunaszerdahely város védőszentjének napjához kötődő rendezvénysorozat keretén belül kerülnek átadásra. Városunk és római katolikus templomunk védőszentje Szent György, aki római katona volt és keresztény vértanú. A legenda szerint ő győzedelmeskedett a sötétség, a démonok, a gonosz felett. Leginkább sárkányt legyőző lovag képében ismerik. Több országnak és városnak a védőszentje. Ő a védőszentje többek között Angliának, Portugáliának, Katalóniának, Görögországnak, Grúziának, a városok közül például Londonnak, Barcelonának, Moszkvának, Genovának, Ljubljanának és szeretett városunknak Dunaszerdahelynek is.

Szent György példaképe a lovagiasságnak, a bátorságnak, az állhatatosságnak, a bajtársiasságnak, hiszen évszázadokon át ő volt a lovagok, katonák, fegyverkovácsok, patrónusa, jelenben a cserkészeké és a rendőröké.

A mai ünnepségünken is mind olyan személyeknek adhatjuk át a városunk díjait, akik méltón léphetnek Szent György nyomdokába. Olyan polgárokat tüntetünk ma ki, akik munkájukkal hozzájárultak közösségünk sikeréhez, közösségünk lelki gazdagodásához, akik tetteikkel példát mutatnak mindnyájunknak. A városi díjak nemcsak elismerés a díjazottak munkájáért, az elszántságáért, a kitartásáért és az elért sikerekért, hanem egyben példát mutatnak városunk többi lakosa számára is, hogy megéri jót tenni embertársainkért, a közösségünkért, szeretett városunkért.

Ezt már olvasta?

Cookies