Back to top

Méltó programmal ünnepelték a magyar kultúra napját a Vámbéry Ármin Gimnáziumban

Publikálva: 2020, január 24 - 08:55
Dunaszerdahely egyik legnagyobb múltú iskolájában, a Vámbéry Ármin Gimnáziumban minden évben megünnepeljük a magyar kultúra napját, hiszen célunk, hogy diákjaink tiszteljék hagyományainkat, kultúránkat, értékeinket. „Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül” – vallotta Kodály Zoltán. E szép gondolat jegyében ünneplünk mi, egy magyar gimnázium diákjai és tanárai a Felvidéken.
Méltó programmal ünnepelték a magyar kultúra napját a Vámbéry Ármin Gimnáziumban

Idén e neves ünnep alkalmából január 23-án a Black and White zenekar adott koncertet intézményünkben. A rendezvény szervezője Cződör Henrietta, iskolánk magyartanára volt, a koncert elején ő köszöntötte az ismert dunaszerdahelyi zenészeket, felvázolva az ünnep jelentőségét.

Az iskola tornatermében diákok és tanárok várták kíváncsian a Népdalok feketén-fehéren című műsort.

Bertók Tóth Katalin és Bertók István magyar népdalokat dolgozott fel fekete-fehér köntösben, azaz Black and White-stílusban. Folk, dzsessz, pop és világzene keverékét hallhattuk.

A koncert kellemes hangulatban zajlott. Az ismert zenész házaspár más dalok mellett a Látod, édesanyám, a Hull a szilva a fáról, a Megkötöm lovamat, az Azt a kutya mindenit c. népdalokat adta elő különös, egyedi hangszerelésben, teljesen elvarázsolva a közönséget.

A résztvevők a csodálatos előadást vastapssal jutalmazták. A Tavaszi szél vizet áraszt c. dalt a közönség a zenekarral együtt énekelte, majd Füzék Patrícia IV. O osztályos tanuló előadásában újra meghallgattuk a moldvai-csángó népdalt. A koncert végén az együttes tagjai a diákokkal és a tanárokkal közösen elénekelték nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. „Isten, áldd meg a magyart!”

Ezt már olvasta?

Cookies