Back to top

Megyei választások ma este 10 óráig

Publikálva: 2017, november 4 - 06:08
Szlovákiában ma megyei választásokat tartanak, 7 és 22 óra között tartanak nyitva a szavazóhelyiségek. Választási igazolvány nem volt kérhető, mindenki csak az állandó lakhelyén lévő választókörzetben voksolhat abban a választókörzetben, ahol a választói névjegyzékben szerepel.
Megyei választások ma este 10 óráig

Ezúttal kivételesen öt évre választunk megyei elnököt és képviselőket, eltérően az eddigi 4 éves megbízatási időszaktól. Ez azt a célt szolgálja, hogy 2022-ben egyszerre lehessen megtartani a megyei és a helyhatósági választásokat. Újdonság az is, hogy a megyei választások már csak egyfordulósak lesznek, míg négy évvel ezelőtt még kétfordulósak voltak. A megyeelnök az lesz, akit egyszerű többséggel megválasztanak, tehát aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. A képviselők pedig azok lesznek, akikre sorrendben a legtöbb érvényes szavazattal voksolnak.

Dunaszerdahelyen a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat jelöltjeire lehet szavazni. Mint ismeretes, 5 megyeelnök-jelölt és 38 képviselő-jelölt közül lehet választani. A választópolgár a szavazóhelyiségben két szavazólapot kap. A megyeelnök megválasztására szolgáló szavazólapon csak egy jelölt sorszámát lehet bekarikázni. A képviselők választására szolgáló másik szavazólapon az 1. választókörzethez tartozó Dunaszerdahelyen maximálisan 8 képviselő sorszáma karikázható. Kevesebbet karikázhatunk, de többet nem, mert ez utóbbi esetben érvénytelen lesz a szavazatunk. Akkor is érvénytelen a szavazatunk, ha egyet sem karikázunk.

Az esedékes regionális önkormányzati választásokon nemcsak a Szlovák Köztársaság állampolgárai jogosultak szavazni, hanem azok a külföldi állampolgárok is, akik az adott megyében lévő városban, községben állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, és betöltötték a 18. életévüket.

Fontos tudnivaló, hogy a  választó köteles a fel nem használt vagy a hibásan kitöltött szavazólapot az erre kijelölt lepecsételt urnába beledobni, ellenkező esetben szabálysértést követ el, és 33 eurós bírság megtérítésére kötelezhető.

Nézze meg a jelöltek listáját!

Forrás: dunstreda.sk - (pve)

Ezt már olvasta?

Cookies