Jelenlegi hely

A megyei önkormányzatok hatásköreinek bővítéséről tárgyaltak

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, június 2 - 07:34 | Hírek
Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke május 29-én hivatalában fogadta Štefan Holý miniszterelnök-helyettest. Viskupič egyúttal a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 csoport elnökeként is tárgyalt a kormányfőhelyettessel. A megbeszélésen a közigazgatási reformról és a jogalkotási folyamatról volt szó.
A megyei önkormányzatok hatásköreinek bővítéséről tárgyaltak

Az SK8 a közigazgatási reform folyamatának befejezését szorgalmazza a decentralizáció és a szubszidiaritás elvei alapján. Az önigazgatású megyék célja az önkormányzatok finanszírozási rendszerével összefüggésben a megyék pénzügyi autonómiájának megerősítése.

Az új kabinet kormánynyilatkozata azzal számol, hogy létrejön a közigazgatás szerkezeti reformját kidolgozó szakbizottság, amelynek munkáját a szlovák kormányhivatal keretében a törvényalkotásért és a stratégiai tervezésért felelős miniszterelnök-helyettes felügyeli majd.

„Érzékelem, hogy nagy az igény a változásra, több helyről halljuk, hogy a jelenlegi közigazgatási rendszernek sok a hiányossága. Ezért részletekbe menő elemzést dolgozunk ki, és olyan üzemképes modellt igyekszünk kialakítani, hogy a változások után az emberek ténylegesen megtapasztalják az előnyeit. Fontos, hogy a rendszer bonyodalmaktól mentesen működjön. Őszinte törekvésünk, hogy hamarosan olyan szakemberekből álló munkacsoportot hozzunk létre, amely előkészíti a szükséges változásokat, és megoldja az ezzel kapcsolatosan felmerülő problémákat “ – nyilatkozta Štefan Holý.

A megbeszélésen téma volt a törvényalkotási folyamat megváltoztatása is. Jozef Viskupič a 8 megyét alkotó SK8 társulás képviseletében úgy fogalmazott, hogy „a megyei önkormányzatokat állandóan kihagyják a törvényalkotási folyamatból, és nem vonják be a törvények véleményezési folyamatába sem. Megkértem a miniszterelnök-helyettes urat, hogy személyesen ügyeljen kormánya kormány törvényalkotási szabályainak betartására, amelyek rögzítik ezt a kötelezettséget “.

ttsk