Back to top

Megváltoztatja a bejelentkezést a Google, a jelszó helyett az azonosítókulcs lesz az alapértelmezett

Publikálva: 2023, október 17 - 11:00
Hamarosan vége a jelszavak korszakának, és most a Google tett is egy nagy lépést ennek érdekében. Bejelentette a keresőóriás, hogy alapértelmezetté teszik az úgynevezett azonosítókulcsokat, amelyekkel egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb a bejelentkezés.
Megváltoztatja a bejelentkezést a Google, a jelszó helyett az azonosítókulcs lesz az alapértelmezett

A jelszavakkal több probléma is akad, egyrészt a felhasználók többsége nem választ elég egyedi és bonyolult karaktersort, másrészt előszeretettel használják ugyanazokat a belépési adatokat számos oldalon. Ilyenkor elég, ha egy helyről kiszivárog a felhasználói név és jelszó párosunk, máris be tudnak lépni illetéktelenek a fiókjainkba. Márpedig ilyen szivárgások elég gyakran előfordulnak. A kétlépcsős azonosítás sokat javít a biztonságon, de sokak számára kényelmetlen, és mindenképpen bonyolítja a bejelentkezést, éppen ezért a Google egy másik útra szeretné terelni a felhasználókat.

Passkey (azonosítókulcs)

A Google tájékoztató oldala szerint az azonosítókulcsok a jelszavak könnyebben használható és biztonságosabb alternatívái. Segítségükkel csupán egy ujjlenyomattal, arccal vagy más képernyőzárral tudunk bejelentkezni.

A keresőóriás szolgáltatásainál mostantól az azonosítókulcsok lesznek az alapértelmezett belépési módok. Ha valaki legközelebb belép, akkor a Google felajánlja az azonosítókulcs létrehozását, amivel kikerülhető a jelszó megadása a későbbiekben. Persze ha valaki szeretné, akkor kikapcsolhatja az új lehetőséget, és maradhat a jelszavaknál.

Az azonosítókulcsok úgy működnek, hogy van egy nyilvános kulcs, amit a szolgáltató tárol a szerverein, ez azonban nem elegendő a belépéshez, csak ellenőrzésre szolgál. A hitelesítő kulcs vagy magánkulcs egyedül a felhasználó készülékén található meg. Ezek a kulcsok kapcsolódnak egymáshoz, de nem azonosak. A belépés során a szolgáltató egy lekérdezést küld az eszköznek, amit az eszköz a magánkulcs felhasználásával old meg, majd a visszaérkező választ a nyilvános kulccsal ellenőrzi (anélkül, hogy hozzáférne a magánkulcshoz). Ez egy rendkívül biztonságos belépési mód, és a felhasználónak mindössze annyit kell tennie, hogy beolvassa az ujjlenyomatát, szkenneli az arcát vagy megad egy PIN-kódot, mintát, ami éppen be van állítva.

A Google azon törekvése, hogy a személyes Google-fiókoknál alapértelmezett opciójává tegye az azonosítókulcsokat, nagy lépés az elfogadásuk felé. Várhatóan több alkalmazás és fejlesztő követi majd a példát.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!

napidroid.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: google
Cookies