Back to top

Megváltozik a parkolási rendszer – a régi mellé épül majd az új sportcsarnok – életre keltik a szabadidőparkot

Publikálva: 2021, január 12 - 20:07
Mai soron kívüli ülésén a városi képviselő-testület több meghatározó dologban hozott döntést. Többek között jön az új parkolási rendszer a lakótelepeken, rábólintottak a városatyák a jelenlegi sportcsarnok mellé felépülő Aréna DSZ sportcsarnokra, de jóváhagyták azt is, hogy teljesen új életre keltse a város a szabadidőparkot.
Megváltozik a parkolási rendszer – a régi mellé épül majd az új sportcsarnok – életre keltik a szabadidőparkot

Jön az új parkolási rendszer 

Teljesen új, ún. rezidens parkolási rendszert vezet be Dunaszerdahely, amelynek a legfontosabb célja, hogy a dunaszerdahelyi lakosok a lakókörzetükben normálisan és ingyenesen parkolhassanak. 

A rendeletet a múlt év végén még nem hagyta jóvá a testület, ám most több mint háromötödös többséggel már igen. Az új, nappali belvárosi parkolás március 1-jével módosul, de a legnagyobb vitát az ún. éjszakai, a lakótelepeket érintő parkolási rész váltotta ki, ami június 1-jétől lesz érvényben (egy hónap türelmi idővel). 

Az új rendszer lényegében a lakótelepeken kialakult zsúfolt parkolást szabályozza majd: a dunaszerdahelyi lakcímmel rendelkező lakosok számára családonként két autóra ingyenes parkolást biztosít, míg a be nem jelentett lakosoknak vagy fizetniük kell lakótömbjük parkolójában az éjszakai parkolásért, vagy az adott körzetben lévő alternatív, ám ingyenes parkolókat kell használniuk. 

Emellett kitiltják a lakótelepi parkolókból a nagy teherautókat, a haszongépjárműveket és a furgonokat is. (Az új parkolási rendszer részleteivel, a kijelölt parkolóhelyek térképeivel külön fogunk foglalkozni.)

A vitában többen azt kifogásolták, hogy kevés a parkolóhely, azt kellene bővíteni, míg a polgármester szerint most fogják majd igazán látni, mennyi helyre lesz még szükség az egyes lakóövezetekben. Antal Ágota szerint noha a decemberben kifogásoltakat beledolgozták az új tervezetbe, a túl sok autóval nehéz lesz mit kezdeni. Hakszer Roland szerint is maradnak csak a telített parkolók, míg Dakó Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy sokszor olyan nem dunaszerdahelyi rendszámú autók foglalják el a parkolóhelyeket, amelyeknek a tulajdonosai bizony másutt fizetik a részadókat, nem Dunaszerdahelyen. 

A képen: Rezidens és alternatív parkolóhelyek a Rózsaligetben

 

A régi mellé épül fel az új sportcsarnok

A testület jóváhagyta a városi hűségkártyával kapcsolatos javaslatot is, majd az ülés másik nagy horderejű kérdése következett, az Aréna DSZ multifunkciós sportcsarnok építésének a kérdése. A képviselők elsőként arról döntöttek, legyen-e városi népszavazás arról, hogy a jelenlegi sportcsarnok mellé épülhessen fel az új, 3500 nézőt befogadni képes sportcsarnok vagy máshová.

A vitában a polgármester felolvasta az Aréna DSZ Rt. igazgatótanácsának, a távol lévő Horváth Zoltán képviselőnek a levelét, aki arra kérte a testület tagjait, álljanak mellé a nagy horderejű döntésnek, és támogassák az új sportkomplexum felépítését a mostani sportcsarnok mellett. 

Antal Ágota szerint a több ezer főt befogadni képes sportcsarnok koncertek, színházi előadások számára is megfelelő lesz, s mint fogalmazott, „kiléphetünk Dunaszerdahely határaiból”. Véleménye szerint a megmenthető fákat átültetik majd, illetve újakat telepítenek az arra megfelelő helyeken. Nagy Krisztián arra mutatott rá, hogy történelmi lehetőség előtt áll Dunaszerdahely, ezért is fontos ezúttal jól dönteni. Hakszer Roland mint elmondta, nem a létesítmény megépítése ellen emel szót, hanem a fenntartás költségeivel vannak kifogásai. Bruncvik Tünde azonban úgy vélte, az Aréna DSZ önfenntartó lesz, és a megközelítés szempontjából is előnyös, ha a parkolás közös lesz a MOL Arénával. 

Nagy Iván arra mutatott rá, hogy zöld területet fog a város a beruházásért feláldozni, ezért mindenképpen fontos, hogy a jövőben több park és több közösségi tér létesüljön Dunaszerdahelyen. Ezt erősítette felszólalásában Hodossy Szabolcs, Bachmann László, Karaffa Attila és A. Szabó László is. Mint azt A. Szabó László alpolgármester összegezte, minden afelé mutat, hogy a döntéssel párhuzamosan „radikalizálni kell a zöldprogramot” a városban.

Végül 19 jelen lévő képviselőből 17 igennel voksolt a beruházás helyszínére, míg 2 tartózkodott a szavazásnál.

Ugyanilyen eredménnyel hagyta jóvá a képviselő-testület azt is, hogy mielőbb elindítsák a szabadidőpark teljes revitalizációját, vagyis hogy a 2021 szeptemberében már egy megújult, a kor igényeinek megfelelő szabadidőparkban lehessen megünnepelni a Csallóközi Vásár elmaradt, 40. évfordulóját. 

(na)

 

Ezt már olvasta?

Cookies