Back to top

Megújultak a Vámbéry tér árkádjai

Publikálva: 2022, június 16 - 15:55
Korábban már megújultak a Vámbéry téren a városi panelprogram keretében az egyes lakóépületek. Ezt a vonalat folytatva az elmúlt időszakban az önkormányzat pedig azt a Szent György-templomot körbeölelő árkádsort újíttatta fel, amelyet városunk néhai díszpolgára, a 2011 szeptemberében elhunyt Makovecz Imre tervezett. További terv az, hogy a teljes belvárost, így a Bartók Béla sétányt is megújítanák.
Megújultak a Vámbéry tér árkádjai

Az elmúlt napokban már befejeződtek azok a munkálatok, amellyel az árkádsor új külsőt, új festést és új világítást is kapott, hiszen néhol eléggé sötét volt egy-egy része, fogalmazott a felújítással kapcsolatosan Hájos Zoltán.

A városvezető azt is elmondta, hogy az önkormányzat a jövőben, a Vámbéry tér felújítását követően szakemberek és a lakosok bevonásával a teljes városközpontot is szeretné újra élettel megtölteni. A közeljövő célja így a régi-új funkciót visszaadva egyebek mellett élénkíteni a belváros szolgáltatóipari, kereskedelmi, turisztikai és kulturális életét.

Ennek egyik „elemeként” megújulna, új burkolatot kapna a Bartók Béla sétány. Itt jelenleg például maga a térkő jellege sem teszi lehetővé az egyes kávézók mellett egyszerű, nem épített terasz létesítését. A sétálószakaszon emellett eleve új zöld területeket is létesítenének.

Megmaradna, de zöldebbé válna a Kék Duna melletti nagy parkoló is – figyelembe véve a környezetesztétikai lehetőségeket, illetve az ott lakók, a templomba látogató hívők és a turisták szempontjait és igényeit. Olyan megoldásokat szeretnének ezért találni – mint például a gyeprács ökoparkoló –, amely zöldebbé teszi a környezetet, ugyanakkor az autóknak is megfelelő helyet biztosít a parkolásra.

A városi hivatal munkatársától, Bogyai Gábortól a Vámbéry tér árkádsorának megújítása kapcsán azonban azt is megtudtuk, hogy a felújítás befejezésével szinte egyidőben megkezdődött a rongálás is.

„Sajnos egyesek nem értik meg, hogy maga az árkádsor megújított teteje nem arra való, hogy azt tetőteraszként használják, az ablakaikon kimászva”

– fogalmazott Bogyai, hozzátéve, hogy már a munkák során is jelezte a kivitelező a hivatalnak, hogy ismeretlenek megvágták némely üzletek tetőszigetelését, sok esetben pedig üvegeket, szemetet, ételmaradékot dobálnak le.

Megrongálták már a teljesen új ereszcsatornákat is, illetve az elkövetők az árkádsor tetején lévő felülvilágító ablakoknak több mint felét már most összetörték vagy lefestették. Mindez közös kárunk, hiszen például csak a szigetelése a passzázsnak 56 651 eurót tett ki. (A felülvilágító ablakokat időközben cserélték is, mivel fennállt a veszélye annak, hogy beázik és megrongálódik az álmennyezet is.)

A városi hivatal ezúton kéri a lakosok segítségét, amennyiben ilyen jelenséget tapasztalnak, azt azonnal jelentsék a városi rendőrség felé.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies