Back to top

Megújult a hajléktalanszálló

Publikálva: 2017, augusztus 23 - 14:12
Augusztus elején felújítási munkák kezdődtek a városi hajléktalanszállóban, ezért a létesítmény ebben a hónapban zárva tart.

"Az épület minden helyiségének a festése és az ott lévő használati tárgyak fertőtlenítése történik. Ezekről a tervezett, és már halaszthatatlan munkákról az ott élő hajléktalanokat időben értesítettük. Minden használható tárgyat, személyes dolgukat magukkal vihettek, majd a felújítás befejezése után visszatérhetnek az épületbe" - tájékoztatott Molnár Tímea, a városi hivatal közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztályának vezetője.

A dunaszerdahelyi önkormányzat 2015 év vége óta működtet hajléktalanszállót a Szlovák Vasúttársaságtól bérelt épületben a Kukučín utcában. Az önkormányzat korábban a hajléktalanoknak csak melegedőt és napi egy tál meleg ételt biztosított télen a legnagyobb hidegben, a fedél nélkül élők nappal az utcán tartózkodtak. "Az önkormányzat látva a helyzetet, a hajléktalanszálló megnyitásával próbált az utcán élők életkörülményein javítani, figyelembe véve egyúttal a hajléktalanokra panaszkodó emberek véleményét is. A hajléktalanszálló ezért már egész évben nyitva tart, ahol a tisztálkodási feltételek is adottak. Az önkormányzat próbálta motiválni a hajléktalanokat, hogy kapcsolódjanak be a városi közhasznú munkákba, ezért cserébe egész napos lakhatást biztosít számukra a szállóban. Szomorúan kell megállapítanom, hogy csak egy-kettő ember élt a lehetőséggel, a többségük elutasította a munkát. Többeknek segítettünk anyagilag is, hogy ki tudják váltani a személyes okmányaikat, esélyt adva ezzel, hogy újra integrálódni tudjanak a munkaerőpiacon. Követelőznek, de sorsuk javításáért nem igazán akarnak tenni " - hangsúlyozta Hájos Zoltán polgármester.

A polgármester azt is kifejtette, hogy a hajléktalanok nem becsülik meg a felkarolásukra irányuló segítséget. "Ezt az az áldatlan állapot támasztja alá, ami a festetés előtt a Municipal városi cég munkatársait fogadta, akik védőruhában voltak kénytelenek nekilátni a takarításhoz. Annak ellenére, hogy mosógép működik a szállóban, a hajléktalanok ruhái olyan piszkosak és elhasználtak voltak, hogy azok nagy részét ki kellett dobni. Tönkretették a fekhelyeket, az egyes használati tárgyakat, berendezéseket. Fájó szívvel kellett mindettől megválnunk, mert a becsületesen dolgozó emberektől kapott adományokra nem vigyáztak. Semmi olyan tárgyat nem dobtunk ki, ami még működik és használható. A szállót nem tartották tisztán, ételmaradékokat is felhalmoztak, ami kellemetlen szagot eredményezett, ezért a fertőtlenítés is elengedhetetlen volt. Mivel a helyiségeket dezinfikálni kellett, nem engedhettük, hogy ezzel egyidőben benn tartózkodjanak a hajléktalanok. Azonban határozottan visszautasítom, hogy méltatlanul bánunk velük. Ha ez így lenne, akkor nem igyekeznénk számukra rendezett körülményeket biztosítani" - tájékoztatott Hájos Zoltán. A polgármester azt is hozzátette, annak érdekében, hogy ez az állapot a jövőben ne ismétlődjön meg, szigorúbb feltételeket fog kelleni meghatározni a szállón való tartózkodáshoz. "Azt nem szabad elfelejteni, hogy a hajléktalanszálló a becsületesen dolgozó adófizető dunaszerdahelyiek pénzéből működik" - hangsúlyozta a városvezető, arra reagálva, hogy a felújítás idejére utcára kényszerült hajléktalanok nehezményezték a bánásmódot.

Augusztus 16-án a Katolikus Plébániai Karitász ismét gyűjtést szervezett a hajléktalanok számára. Bugár György, a karitász vezetője elmondta, hogy elsősorban új fekhelyekre, párnákra, ágyneműre és konyhai felszerelésre volt szükség, ezért főleg ezt várták az adományokzóktól. Mindent sikerült bebiztosítani, így a festetés és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a hajléktalanok méltó körülmények közé térjenek vissza, legkésőbb szeptember 1-jén.

Az önkormányzat a jövőben szeretné megvásárolni a most még bérelt épületet, ezért a városi képviselők a 2017-es költségvetésben pénzt különítettek el erre a célra. A tervek szerint a hajléktalanoktól elkülönítve ebben az épületben kapnának helyet a krízishelyzetbe került családok is.

Forrás: dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies