Back to top

A megújult Csallóköz hetilapról

Publikálva: 2017, február 4 - 10:53
A Csallóköz hetilap az elmúlt több mint öt évtized alatt számos változást élt meg, s az internet hozta piaci átalakulást is túlvészelte. Decemberben az olvasói igényekhez igazodva megújult tartalommal és külsővel jelentkezik hétről hétre. Az új főszerkesztőt, Póda Erzsébetet kérdeztük a változásokról.
A megújult Csallóköz hetilapról

A karácsonyi számtól bővült tartalommal és megújult formában jelentkezik a Csallóköz hetilap. Mi volt a változás oka?

Az egész életünk folyamatos változás, nem ébredünk két egyforma napra. A Csallóköz hetilap több, mint félévszázados múltra tekint vissza. Ez idő alatt többször is sor került már különféle módosításokra, külső és belső újításokra. Most ismét megérett az idő arra, hogy nagy változás következzen be. Haladni kell a kor kívánalmaival, idomulni kell az olvasók állandóan megújuló igényeihez, rugalmasan kell reagálni a kihívásokra.

A megújulás vezéralakjaként Ön lett a lap főszerkesztője. Milyen céljai vannak a több évtizedes kiadvány vezetőjeként?

Valahányszor szóba kerülnek az újságírás szakmai kérdései egy-egy baráti vagy újságírói társaságban, mindig előhozakodom kedvenc példámmal. Az ausztriai Stájerországnak is van egy régiós újságja, a Kleine Zeitung Steiermark. Ezt a lapot ugyanúgy megvásárolják vagy előfizetik a városokban, mint a hegycsúcson lévő kis parasztházikókban. Amint meghozza a postás, az egész család, a legöregebbtől a legfiatalabbig, átlapozza az elejétől a végéig. Mindig ott van a konyhában, vagy a nappaliban. Amikor pár éve találkoztam a stájerok e kedves szokásával, meglepődtem, milyen kitartóan és elhivatottan ragaszkodnak az ottaniak, fiatalok és öregek egyaránt a régiós újságjukhoz. Azt hiszem, azt a lokálpatriotizmust, ami őket jellemzi, át kellene ültetni a Csallóközbe is. Kíváncsiak arra, mi történik az egyes településeken, büszkék azokra, akik sikeresek, vagy érdekes dologgal foglalkoznak. Eljárnak egymás hagyományőrző programjaira. Az a kis régiós újság összetartja őket. Az összetartásban pedig hatalmas erő rejlik. Lehet, hogy ezt a mai rohanó világban már el is felejtettük. Pedig, ha összetartó, működő közösségeket ápolunk, tartunk életben, az hihetetlen csodákat tud művelni minden területen. Meggyőződésem, hogy egy tartalmas, az itt élő emberekről szóló újsággal ezt az összetartást és lokálpatriotizmust, annak megerősödését is tudjuk segíteni.

A műsorújság szintjén tapasztalható talán a leglátványosabb változás, de jóval több interjú és riport is olvasható a lapban. A tudósítások helyett inkább ezen tartalmak kapnak majd nagyobb hangsúlyt?

Igyekszünk egyensúlyt tartani, és teret adni valamennyi újságírói zsánernek, ám a történések, aktualitások beleszólhatnak a műfaji sokrétűségbe. Mindenképpen szeretnénk interjúkkal, érdekes riportokkal jelentkezni, és a tudósítások továbbra is nagy szerepet kapnak majd. Törekszünk az egyedi tartalomra is. Mindez nagy kihívás elé állítja szerkesztőségünk tagjait, ám sikerült felállítani egy nagyszerű csapatot. Reményeink szerint a megújult külső és a megváltozott belső tartalom még vonzóbb lesz az olvasók számára. 

Mennyire nehéz a mai online korszakban nyomtatott sajtóként talpon maradni? Mi jelenti a kulcsot a sikerhez?

Az internet gyors, minden adat, újdonság szinte azonnal elérhető, hiszen állandóan kezünkben a mobiltelefon. A rögtön megkapott információ elkényelmesít, gond, ha lapozni kell az újságot. Ennek ellenére azt gondolom, mindenkinek szüksége van arra, hogy olykor lelassuljon, leüljön egy csendes zugba, és olvasson, hiszen ez tölt fel minket energiával. Sokan vagyunk még, akik szeretjük kézben tartani az újságot. A kulcs a sikerhez mindenképpen az egyedi tartalmon és az egyedi hangnemen múlik, amellyel az olvasóhoz szólunk.

Az olvasók hogyan fogadták a változásokat? A megnövekedett ár nem riasztotta el a vásárlók egy részét?

Eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk. Úgy tűnik, kíváncsian várják a megújulás eredményeit. Ez pedig arra ösztönöz bennünket, hogy még jobban végezzük a munkánkat.

Ezt már olvasta?