Back to top

Megszűnik az ellenőrzés a cseh-szlovák határon

Publikálva: 2023, február 3 - 16:10
Szombaton éjfélkor megszünteti a szlovák határon bevezetett ellenőrzést a cseh kormány - jelentette be Vít Rakušan belügyminiszter a cseh kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón.
Megszűnik az ellenőrzés a cseh-szlovák határon

A cseh kabinet szeptember végén vezette be az ellenőrzéseket a szlovák határon, hogy megfékezze az illegális migrációt. Rakušan szerint azóta a helyzet lényegesen megjavult, ezért a továbbiakban már el lehet tekinteni ettől a rendkívüli intézkedéstől. Rendőrök azonban továbbra is nagyobb számban figyelik majd a határátkelőket és a zöldhatárt is.

„Szükség esetén a kormány kész változtatni döntésén" - tette hozzá a miniszter. „Másfelől - emlékeztetett Vít Rakušan -, az Európai Unió szabályzata csak négy hónapig teszi lehetővé a tagországoknak, hogy ideiglenesen ellenőrzésük alá vonják a belső schengeni határokat.”

A miniszter elmondta, hogy a vonatokat a szlovák oldalon továbbra is közös-cseh-szlovák rendőri őrsök fogják ellenőrizni, hogy kiszűrjék az esetleges migránsokat. A cseh kormány már egy hete kivonta a katonákat és a vámosokat a határőrizetből. Petr Fiala miniszterelnök szerint ez újabb lépés volt ahhoz, hogy a cseh-szlovák határon megszüntethessék a rendkívüli helyzetet.

A szlovák kormány többször is élesen bírálta Prága lépését, de a csehek kitartottak döntésük mellett. A két kormányfő találkozóján novemberben Prágában azonban abban egyetértésre jutottak, hogy a problémát elsősorban a külső schengeni határok őrizetének megerősítésével kellene megoldani.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: határátkelő
Cookies