Jelenlegi hely

Megszentelték és helyére emelték a beregszászi görögkatolikus szakkollégium épületének keresztjét

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, július 14 - 08:48 | Testvérvárosi hírek
A Beregszászban épülő Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium épületének keresztjét július 9-én szentelték meg és emelték a helyére.
Megszentelték és helyére emelték a beregszászi görögkatolikus szakkollégium épületének keresztjét

A várhatóan 2019 karácsonyára elkészülő kollégium építése a napokban érkezett ahhoz a fázishoz, hogy az épület kupolájára felhelyezhették a két méter magas, háromágú görögkatolikus keresztet.

A rendezvény kezdetén köszöntőjében Marosi István, az Ortutay-kollégium vezetője az építkezést az emberiség Holdra lépéséhez hasonlította, s Neil Armstrongot idézte: „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.” A kereszt felszentelése csak részlete egy sokkal nagyobb tervnek, mégpedig annak, hogy Beregszászban létrejöjjön egy görögkatolikus központ, mely a szakkollégium mellett templomot, múzeumot, könyvtárat és irodákat foglal majd magába.

Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke arról beszélt, hogy harminc éve legalizálták Ukrajnában a görögkatolikus egyházat. Ugyanakkor, amikor Ortutay Elemér görögkatolikus pap nem messze az épülő kollégiumtól, a városi temetőben elvégezte az első nyilvános szent liturgiát. Ő volt az, aki aktívan részt vett az ifjúság keresztény nevelésében. Tevékenységével rászolgált arra, hogy a személye ne merüljön feledésbe, s hogy a nevét felvegye a beregszászi szakkollégium. „Hosszú ideig kellett várni, hogy elkezdődjön a kollégium megépítése, amely lehetőséget biztosít majd a fiatalok keresztény nevelésére. Az épület megépítése azonban könnyebb feladat, mint a keresztény lelkület biztosítása” – mondta az egyházfő. Nílus püspök köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a kollégium létrejöttét. Végezetül az Istenszülő Szűz Mária, Szent István és Boldog Romzsa Tódor közbenjárását kérte azért, hogy Kárpátalján még több ilyen intézmény épüljön.

A továbbiakban Brenzovics László ukrán parlamenti képviselő szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy személyesen is ismerte Ortutay Elemért, látta az ő lelkesedését, a sorsát, melyet kimért rá Isten. A Gulagról hazatérve nem lehetett pap, gyári munkásként dolgozott, de végig bízott abban, hogy az egyház újra szabadon működhet majd.

“Most pedig épül az Ortutay Elemér nevét viselő kollégium, melynek lakói megismerik majd az egykori hitvalló görögkatolikus pap életét és munkásságát” – mondta gondolatmenete zárásaként a politikus.

Az ünnepi beszédeket követően Nílus püspök megszentelte a keresztet, melyet aztán daru segítségével emeltek a magasba és helyeztek el a kollégium kupolájának tetején.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Babják Zoltán beregszászi polgármester, Zubánics László, az UMDSZ elnöke, Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye helynöke, valamint a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Egyházkerület papsága és Beregszász városának érdeklődő közönsége.

A keresztszentelés szeretetlakomával ért véget.

Marosi Anita, Kárpátalja.ma

Címkék: Beregszász