Back to top

Megnyitották az Arrabona EGTC dunaszerdahelyi irodáját

Publikálva: 2018, november 6 - 19:35
A határon átnyúló projektek segítése céljából nyílt meg kedden Dunaszerdahelyen az Üzleti és Tájékoztatási Központban az Arrabona EGTC kihelyezett irodája.

Az Arrabona EGTC (Európai Területi Együttműködési Csoportosulás) még 2010-ben jött létre Győr, Mosonmagyaróvár, Somorja és Dunaszerdahely együttműködésével. A csoportosulás alapvetően a szlovák-magyar határ menti térség (Szigetköz és Csallóköz) közös területfejlesztési céljainak elérése érdekében alakult meg.

Az ünnepélyes megnyitón Sárkány Péter, az Arrabona EGTC igazgatója elmondta, a 2010-ben alapított csoportosuláshoz az elmúlt nyolc évben 33 település csatlakozott, ezáltal tevékenysége közel 250 ezer lakost érint. A társulás, és egyúttal a mai megnyitója mottója is lehetne, hogy a Duna nem kettéválasztja, hanem összeköti az érintett területeket, újabb fejlesztési lehetőségeket nyújt tagjainak. A célja pedig az, hogy az itt élők komfortérzetét javítsák, közös fejlesztési lehetőségeket biztosítsanak. Míg az iroda munkatársainak egy-egy uniós projekt előkészítése és elkészítése egy újabb kihívás, a településeknek sokszor nagy munka. Az új, sokszor bonyolult pályázati rendszer sokszor elérhetetlen a települések számára, sokszor már a pályázati források felkutatása is, ezért van a szervezet, amely segíti tagjait ebben a bonyolult rendszerben.

"A két országban található városok eltérő jogrendszere sajnos még mindig sok akadályt gördít működésünk útjába, de ezen a napon mégis egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azzal, hogy megnyithatjuk ezt az irodát. Erre az irodára ne csupán egy külképviseleti irodaként tekintsenek, ez egy önálló divíziója a csoportosulásnak, melynek a fő feladata a tagtelepüléseknek akár a határon is átnyúló fejlesztése. Reméljük, hogy a ma még nem csatlakozott településeket is becsatlakoztathatjuk ebbe a csoportosulásba. Gencs Kinga személyében találtuk meg a megfelelő szakembert, aki sok szeretettel várja az érdeklődőket az iroda nyitvatartásának idejében. Bízunk benne, hogy hatékonyan tudunk segítséget nyújtani a Felvidék településeinek - ehhez kérem megtisztelő bizalmukat és szíves türelmüket" - mondta el köszöntőjében az EGTC igazgatója.

Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere Borkai Zsolt polgármester úr nevében is köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy Győr és Dunaszerdahely szövetsége még erősebbé válik azáltal, hogy még erősebben részt tudtak venni a közös munkában. Mint mondta, Győr vonzáskörzete a határon is átnyúlik, az egyik legkiemeltebb partnere pedig Dunaszerdahely városa.

"Mivel jó együttműködést tudtunk kialakítani az elmúlt időszakban, és a mai irodaavató is arra példa, hogy ezek a kapcsolatok egyre mélyülnek, egyre bővülnek. Ha megnézzük, hogy mind Győr, mind pedig Dunaszerdahely polgárai milyen szabadsággal közlekednek ebben a városrendszerben, akkor bátran mondhatjuk, hogy valóban egy élő szövete ez az Európai Uniónak. Ha az elmúlt időszakok fejlesztéseit megnézzük, akkor látjuk azt, hogy történtek és folyamatban vannak olyan fejlesztések, amelyek a két városhoz kötődnek, mi pedig igyekszünk ezt a kapcsolatot erősíteni. Az idegenforgalom, a kultúra területén eddig is sok fejlesztés történt, és van még egy fontos momentum: a Modern Városok Program keretében Magyarország miniszterelnöke, illetve Magyarország kormánya vállalta, hogy megkezdi annak a projektnek az előkészítését, amely a két város közötti úthálózat fejlesztését jelenti, bár nyilván ez nem fog egyik napról a másikra megvalósulni" - mondta el Fekete Dávid.

Hájos Zoltán, városunk polgármestere köszöntőjében megemlítette, hogy Dunaszerdahelynek már korábban is volt egy igyekezete határon átnyúló szervezet megalakítására, szerettek volna kapuvári székhellyel megalakítani egy EGTC-t, abban az esetben viszont az igyekezet kudarcba fulladt.

"Amiért úgy gondoltuk, hogy ez a szövetség az Arrabona EGTC-vel gyümölcsöző lehet, főleg az, hogy Győrnek megvan a maga potenciálja, az ehhez csatlakozó nemcsak Dunaszerdahely, hanem Somorja is komolyan gondolja, hogy ezt a kapcsolatot valóban erőssé lehet tenni. Az is bizonyítja életképességét, hogy ez a közös munka már nyolc éve tart. Három éve Borkai polgármester úrral arról tanakodtunk, hogy Szigetközből több település csatlakozott az EGTC-hez, de a Csallóközből kevés település jelentkezett - ezért bízom benne, hogy jó döntést hoztunk, amikor Dunaszerdahelyen megnyitunk egy képviseletet - hogy ennek hatására bátrabbak lesznek a helyi települések is, a polgármeseterek és a képviselőtestületek is nyitottabbak lesznek. Én bízom abban, hogy ez az iroda is hozzá fog járulni a bővítéshez és az erősítéshez. Természetesen nem csak az a lényeg, hogy bővítsük az EGTC tagjainak a létszámát, hanem az is fontos, hogy megfelelő információkat, megfelelő segítséget tudjunk biztosítani a településeinknek, hiszen a tagsággal egy plusz lehetőséget tudunk nyújtani településeinknek az EU-s fejlesztésekre vonatkozóan."

Dunaszerdahely polgármestere megemlítette a városunkat érintő, jelenleg zajló Cultacross projektet, valamint a szomszédos Somorja város szakrális projektjét is, mint konkrét, kézzelfogható bizonyítékát a sikeres együttműködésnek.

Köszöntőjének zárásaként megköszönte a győri iroda munkatársainak segítségét a dunaszerdahelyi iroda létrehozásában.

A köszöntők után Sárkány Péter, Fekete Dávid és Hájos Zoltán közösen vágták át a két ország színeit viselő szalagokat, ezzel megnyitottá nyilvánítva az EGTC dunaszerdahelyi irodáját.

Az iroda az Üzleti és Tájékoztatási Központ második emeletén található, vezetője Gencs Kinga munkanapokon 8.00 és 16.00 óra közt várja az érdeklődőket.

Ezt már olvasta?

Címkék: Arrabona EGTC
Cookies