Back to top

Megnézték, hogy mennyivel merülnek lassabban a mobilok, ha be van kapcsolva a sötét mód

Publikálva: 2021, augusztus 10 - 12:40
Sokan szeretik a sötét módot, ami amellett, hogy kellemesebb a szemnek, bizonyos esetekben az üzemidőt is növeli. Na de mikor és mennyi javulásra lehet számítani? Ezt vizsgálta egy nemrég elkészült kutatás.
Megnézték, hogy mennyivel merülnek lassabban a mobilok, ha be van kapcsolva a sötét mód

Az amerikai Purdue Egyetem vizsgálta a telefonok merülését világos és sötét hátterek mellett. Az LCD (PLS és IPS) technológiás készülékek esetében nem jelent előnyt a sötét mód fogyasztás szempontjából, így csak OLED panellel szerelt mobilokat néztek, és leginkább olyan modelleket, amelyek gyári, vagy ahhoz közeli Android rendszer futtatnak (többféle Pixel mobil, Moto Z3).

Néhány alapvető, illetve népszerű app használata közben mérték a fogyasztásokat (Google Naptár, Google Térkép, Google Hírek, Google Telefon, YouTube) világos, illetve sötét verziókban.

Normál, 30-50%-os fényerő mellett (jellemzően beltéri használat) legfeljebb 9%-os volt az eltérés, vagyis maximálisan ennyit lehet spórolni a sötét háttérrel.

Az igazán nagy különbség akkor jön elő, amikor napsütésben, automata (magas) fényerővel használjuk a telefont. Ilyenkor átlagosan 47%-ot csökkent a fogyasztás a sötét módnak köszönhetően.

Az eredmények egyébként nem annyira meglepők, hiszen az OLED paneleknek az az előnye, hogy a sötét pixelek teljesen inaktívak, és nem fogyasztanak, ezt a fényerő nem befolyásolja. A világos részek viszont annál többet fogyasztanak, minél nagyobb a fényerő, így az igazán nagy különbségek magas fényerőnél jönnek elő.

Azt azért fontos újra megjegyezni, hogy a sötét mód használata nem csak az üzemidő szempontjából előnyös. Sokan amiatt szeretik, mert kevésbé fárasztja a szemet, főleg az esti órákban, amikor az erős világos háttér már zavaró lehet.

napidroid.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: android
Cookies