Back to top

Megkoszorúzták Vámbéry Ármin mellszobrát

Publikálva: 2019, október 11 - 17:12
Ahogy arról beszámoltunk, a Vámbéry Polgári Társulás nemzetközi konferenciája zajlik városunkban, amelynek keretén belül péntek délután megkoszorúzták az ikonikus dunaszerdahelyi személyiség mellszobrát.
Megkoszorúzták Vámbéry Ármin mellszobrát

Az orientalistáról elnevezett téren 2001 óta találjuk meg Vámbéry Ármin mellszobrát, amelynek történetébe Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári társulás igazgatója nyújtott betekintést, majd azt is elmondta, tavaly óta már egy egészalakos szobor is őrzi városunk híres személyiségének emlékét. Azt amit a társulás többféle módon igyekszik ápolni különböző rendezvények segítségével is.

Ezután Vásáry István, az MTA rendes tagja, a Vámbéry PT elnöke beszédében a Wamberger Hermann néven született kutató hazafiságára tért ki. Mint elmondta, Vámbéry nem csupán zsidóságát, hanem magyarságát is mindig megvédte és olyan módon őrizte azt, amelyből a mai világban is tanulnunk lehet, amikor a szélsőséges megközelítések olyan népszerűek.

A beszédet követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit, a város képviseletében A.Szabó László alpolgármester koszorúzott.

Ezt már olvasta?

Cookies