Back to top

Megkezdődött a magyar–magyar párbeszéd

Publikálva: 2016, november 21 - 10:48
Ma 9 órakor megkezdődött az a széles körű, a felvidéki magyarság jelen útját és jövőjét taglaló társadalmi párbeszéd a Dunaszerdahelyi Városi Sportcsarnokban, amelyet a Magyar Közösség Pártja kezdeményezett, s amelynek első témája az oktatás.

A fórum célja, hogy egy asztalhoz ültesse a felvidéki magyar politikai és civil szervezetek, magyar intézmények, történelmi egyházak képviselőit.

Az egyeztető találkozón előbb a házigazda, dr. Hájos Zoltán polgármester üdvözölte a megjelent vendégeket, és magát a gondolatot is, amely tárgyalóasztalhoz invitálta az összes érintett felvidéki magyar szervezetet. „Ha valaki úgy vélné önök közül, felesleges a magyar–magyar párbeszéd elkezdése, az adjon magának választ arra a kérdésre, húsz év múlva mit fog mondani gyermekének, mit is tett annak érdekében, hogy a magyar közösség gyarapodjon, gazdaságilag erősödjön.” Majd így folytatta: „Eljött annak az ideje, hogy a magyar közösség érdekében félretegyük vélt vagy valós sérelmeinket és elkezdjünk egy olyan párbeszédet, amelynek az a célja, hogy stratégiailag megerősítsük közösségünket, és felzárkóztassuk Dél-Szlovákia gazdaságát.”

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke köszöntőjében azt mondta, hogy „a mai nap egyik célja ráirányítani közös figyelmünket a felvidéki magyarság riasztó fogyására. Hiszem, hogy számba vesszük céljainkat, újragondoljuk és újrarendezzük közösségünket, és ha más színekben is, de identitástudatunk és gazdasági helyzetünk megerősítése által mindannyian a felvidéki magyarság felemelkedésén dolgozunk majd” – mondta. Végül hozzátette: „a mai nap az összefogásé, nem a gyűlölködésé, a vádaskodásé. A mai nap a szakmai alapon nyugvó újratervezésé. Csak rajtunk múlik, ez hogyan sikerül.”

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke is az összefogásra mutatott rá: „Ma egy nagyon fontos kérdésben fogunk szakmai párbeszédet nyitni. Bízom benne, hogy e párbeszéd mindannyiunk érdekében egy közös, jól elképzelt, megvalósítható, célokkal teletűzdelt nyilatkozattal fog véget érni. Ez a párbeszéd ma az oktatásügyünkről szól, ami a szlovákiai magyarság és általában minden nemzeti közösség megtartásának alapvető pillére, s így megmaradásunknak záloga. Mi ehhez, a Híd részéről, a közös asztalnál azokat a lehetőségeket tudjuk nyújtani, amely parlamenti, illetve kormányzati pozícióból ered.”

A megnyitó után előbb Lampl Zsuzsanna és Gyurgyík László szociológusok elemezték a szlovákiai magyarság demográfiai helyzetét, majd az oktatásügyet veszik górcső alá a fórum résztvevői.

A tanácskozás zárt ajtók mögött zajlik, s a közös nyilatkozatot a sajtó, illetve a nyilvánosság részére csak kora délután juttatják el.

Ezt már olvasta?

Cookies