Back to top

Megjelent a szlovák iskolák tanulóinak szánt, a kisebbségek megismerését célzó kiadvány

Publikálva: 2020, október 27 - 12:42
A kiadványnak köszönhetően a szlovák iskolák tanulóinak lehetőségük nyílik a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek jobb megismerésére.
Megjelent a szlovák iskolák tanulóinak szánt, a kisebbségek megismerését célzó kiadvány

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos örömmel fogadta az oktatási segédanyag általa történelmi lépésként értékelt, hosszas és bonyodalmas előkészületek után történt megszületését. Mint mondta, a funkcióba lépése óta kezdeményezte egy ilyen oktatási segédanyag összeállítását. Hivatala aktívan részt vett annak előkészítésében, szakembereket is javasolt a kisebbségek történetéről szóló anyag összeállítására, s a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok bizottságának tagjai többször tanácskoztak annak végső formájáról.

Az Állami Pedagógiai Intézet hivatalos oldalán tájékoztat a Národnostné menšiny – zoznámme sa (Nemzeti kisebbségek – ismerkedjünk meg) című kiadványról. Többek között azt írják, hogy a kiadvány célja a rendelkezésre álló tartalmi keretek szerint ismertetni a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek történelmi hátterét.

A publikációt az alapiskola pedagógusainak szánták, hogy áttekintést nyújtsanak arról, mely nemzeti kisebbségek élnek az országban, kiemelve azok meghatározó jellemzőit, történelmi hátterét, jelentős személyiségeit, szokásait és hagyományait.
Az egyes fejezeteket az adott kisebbségre jellemző érdekességek, fényképek egészítik ki, rámutatva azokra a közös vonásokra is, amelyek a kisebbségek és a többségi nemzet múltját és jelenét összekapcsolják.

Bukovszky szerint ez egy jó kezdet és az információk mennyiségét tekintve egyben egy jó kompromisszum. Elismeri, hogy az információkeret szűkre szabott, de szerinte a kiadvány célja a figyelem felkeltése, nem pedig az, hogy a gyerekeket információk tömkelegével árasszák el. Mint mondta, elsősorban arra szolgál, hogy a szlovák iskolák tanulóinak és pedagógusainak figyelmét ráirányítsa Szlovákia lakossága nemzetiségi, etnikai összetételének változatosságára és további megismerésre ösztönözzön.

felvidek.ma / Sajtóközlemény

Ezt már olvasta?