Back to top

Megjelent a Carissimi 2020/3. száma

Publikálva: 2020, szeptember 15 - 11:11
A Carissimi idei harmadik számának tartalmából ajánlunk.
Megjelent a Carissimi 2020/3. száma

Lamp Zsuzsanna a paralimpikonok teljesítménye előtt tiszteleg jegyzetében. Tíz éve ratifikálta Szlovákia a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt. Ezen dokumentum hatásait vizsgálja a fogyatékosságügyi biztos.

Folytatódik Szücs Mariannának az ADHD-val diagnosztizált felnőttekkel foglalkozó sorozata, ezúttal a szülői szerep jellegzetességeiről ír. A szociális fogyatékosság témáját járja körbe Dunkel N. Norbert.

A 20. század elején a Felvidéken élt siketekre jellemző oktatásról és társadalmi mobilitásról olvashatunk Szepessyné J. Dorottya írásában. Muzsnai Istvánnak a siket gyermekek bilingvális, azaz jel- és hangzó nyelvi oktatása előnyeit taglaló tanulmányának második részét közli a Carissimi.

Bemutatják a Nagykaposon működő Szanyó Gabriella klinikai logopédust.

Őszi Tamásné gyógypedagógus autista gyermeket nevelő szülőknek ad tanácsot karantén idejére.

Csak árnyoldalai vannak a járványnak? – teszi fel a kérdést a tanácsadó rovat másik írásában Strédl Terézia pszichológus. Dr. Tomáš Dallos gyermekreumatológus egy alattomos betegség, a juvenilis idiopátiás artritisz jellegzetességeire hívja fel a figyelmet. Az én történetem című rovatban két történetet ismerhetnek meg: Sándor Dianáét, aki egy fejlődési rendellenesség miatt kényszerült kerekesszékbe és Kocsis Károlyét, aki egy betegség következtében veszítette el látása nagy részét.

A Paragrafus című rovatban a súlyos fogyatékossággal élő személy számára rendkívüli kedvezményekre jogosító igazolvány nyújtotta előnyöket foglalják össze.

Ismertetik a mozgássérült fiatalokat támogató Erasmus+ projektet.

Bemutatják a tizenegy megváltozott munkaképességű személyt alkalmazó pozsonyi Bivio integrációs szociális vállalatot, amely szállodát, éttermet és mosodát működtet, a megtermelt profitot pedig oktatási és rehabilitációs központ fenntartására fordítja. Infarktus vagy sztrók? címet adta jegyzetének Sztakó Zsolt.

A mostani számban is van magyar–szlovák és szlovák–magyar szójegyzék. A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a www.carissimi.sk honlapról.

Ezt már olvasta?

Címkék: Carissimi