Back to top

Megjelent az Új Nő novemberi száma

Publikálva: 2022, november 16 - 14:48
Keresse kedvenc magazinját az újságárusoknál és a Slovnaft-benzinkutakon!
Megjelent az Új Nő novemberi száma

Idén 70 éves magazinunk, amely 1952-ben indult útjára Dolgozó Nő címmel. Az Új Nővel ma is az értékek mellett állunk, s úgy szeretnénk szélesíteni a lap világképét, hogy az olvasók minden lapszám után azt érezhessék: Na, ezen érdemes lesz elgondolkodni... Hiszen a nő örök! Tartsanak velünk legújabb lapajánlónkban!

Ünnepeltünk! A helyszín: az Amade Kastélyszálló Várkonyon. Vendégeink: az olvasók és sok kedves munkatárs. Bemutatjuk, milyen volt az Új Nő 70. születésnapja!

Címlapunkon Szokol Erzsébet (Komárom), az ügyes építészmérnök, akinél gardróblesőben jártunk. Mivel dobjuk fel a borongós november kimenőruháit? Erzsébet csodás és minőségi turikincseit mutatja be nekünk, valamint interjúnkban saját életébe – és lakásterveibe – is bepillantást enged.

Három évvel ezelőtt olyan boldogok voltunk, hogy csak ma tudjuk igazán, mennyire boldogok. Útlevél nélkül keltünk át a határon, eljutottunk a tengerhez, új autót, lakást tudtunk venni... Olyan messzinek érezzük mindezt, hogy ennek a letűnt világnak a cserepeit sem találjuk. A megmondóemberek azt harsogják, hogy nincs időnk, az utolsó órában járunk. Cikkünkben a változni és változtatni kell kérdéskörét barangoljuk be.

Változik körülöttünk a világ – miközben befolyásos emberek egy csoportja szebb, jobb és zöldebb életet vizionál. Egy olyan életet, amelyben nem birtoklunk majd semmit, minden közös lesz, s mi boldogok leszünk. Jövőképünkről Ollé Tamás elmélkedett.

Nemrégiben a mesterséges intelligencia egy képet készített. Ez nagy felháborodást keltett, mert beneveztek vele egy amerikai művészeti versenyre, amelyen első díjat nyert. Az emberek az élet minden területén helyettesíthetők lesznek?

Fiatalok és idősek is arról panaszkodnak, hogy valami baj lehet a világgal, mert alighogy elkezdődnek, nem folytatódnak az ismerkedések. Vajon miért? Miért gond az ismerkedés című írásunkban a felgyorsult idő és a villámkapcsolatok körülményeit Olláry Ildikó járja körül.

Generációs transzferen azt a tudást értjük, amelyet az egyik generáció átad a másiknak. Apa a fiának, anya a lányának, vagy csak úgy kitrécselik a padon a szomszédok. Így tanulta meg a fiatalabb generáció, hogyan kell baracklekvárt főzni, hogyan kell megművelni a földet, esetleg hogyan másszanak ki a pénztelenségből… Transzferek című írásunkban annak jártunk utána: meddig marad fent ez a tudás.

Ma, amikor a divatban a fő jelszó a fenntarthatóság, nem veszik át a birkagyapjút. Itt tartunk most, 2022­ben. A fenntarthatóság tetszetős jelszó, de csak ennyi. Meddig tartható ez? Anomália című írásunkból kiderül.

Gútára is beszökött az ősz. Dömötör Ede képei a Vág és a Kis-Duna mellett készültek – pillantsanak bele Önök is a valódi őszbe!

Jancsó Bernadett novellájában egy művészfeleség életének nehézségeit boncolgatja. Átok vagy áldás? Feladás vagy múzsa-lét?

A dália az ősz legszebb virága, az újabb trendek nagyon felkapták. Régen minden virágoskertben ott volt, aztán háttérbe szorult. Pedig gyönyörű, főleg csoportosan mutat jól. Soós Ádám bodaki kertjében fotóztuk a gyönyörű virágokat.

Miért alakul ki egyre több nőnél az IR? Ma már rengeteg nőnek vannak hormonális gondjai – azt rebesgetik, hogy a nők több mint egyharmada inzulinrezisztenciában szenved. Anna, egy jó kedélyű, mosolygós nő megosztja velünk, hogy milyen az élet az IR árnyékában. A cukor csendben gyilkol című összeállításunkban pedig szintén az inzulinrezisztenciáról osztunk meg fontos információkat.

Az újonnan elfogadott szabályozás szerint a szülő nőnek szülés közben lehet kísérője: elkísérheti a dúla vagy például a férj is. Ki az a dúla, miért kell gátmetszést alkalmazni, mikor van szükség gátvédelemre, és hogyan zajlik egy háborítatlan szülés? Balázs Vataščin Emese gyógytornász és dúla válaszol a feltett kérdésekre, Kürthy Judit pedig rendhagyó szüléstörténetét osztotta meg velünk Így szülünk mi című cikksorozatunkban,

A temető a csendjével mesél – és csodálatos színeivel. Mesél az életről, azokról az emberekről, akik itt nyugszanak. A bécsi temető híres zenészekről is regél, akik itt alusszák örök álmukat, miután már minden dallamot kiírtak magukból, minden hangot megszólaltattak. Novák Zita írása.

Gazdálkodik a nő… Dócs Anikó (49, Királyhelmec) a nyüzsgést hagyta maga mögött, mikor férjével a szűkös nagyvárosi lakásból kertes házba költöztek, és földeket vásároltak. Hétköznapjait, az ember-állat-természet együttélésének pillanatait az ő szemével próbáljuk megmutatni.

Szaporodnak a szex nélküli házasságok, egyre több pár unatkozik az ágyban. A felmérések szerint a párok 12 százaléka ritkán vagy egyáltalán nem él nemi életet. Riportunkban a hetven évvel ezelőtti Dolgozó Nőből is bemutatunk egy cikket, valamint megvitatjuk a témát mai szemmel nézve. A férfi és nő párosáról Lux Elvira klinikai szakpszichológus, egyetemi adjunktus, a Magyar Szexológiai Társaság volt elnökének véleményét is elolvashatjuk.

A magyar alapiskolák kilencven százaléka kisiskola. Az oktatásügy meg akarja szüntetni a kisiskolákat. Lenni vagy nem lenni: ez itt a kérdés. Arról, hogy mi a helyzet a zoboraljai kisiskolákban, Jancsó Péter pedagógust kérdeztük, Sallay Erika újságíró pedig saját gyermekeivel kapcsolatos tapasztalatairól számolt be nekünk.

Napfényes tér, lágy földszínek, barátságos atmoszféra. Finomságoktól roskadozó polcok, ínycsiklandozó frissítők – a dunaszerdahelyi Sagax Klinika épületében működő Kukkónia kávézóban vagyunk. Nem is létezhetne tökéletesebb helyszín, ami helyet ad az Új Nő debütáló klubestjeinek! Izgalmas témák, testi-lelki egészség, valódi szakértők és finom ízek – csatlakozzon Ön is esti beszélgetéseinkhez!

Varga Virág

Ezt már olvasta?

Cookies