Back to top

Megjelent az Új Nő decemberi száma!

Publikálva: 2022, december 19 - 13:59
A komáromi hajógyárba beszökött a karácsony, méghozzá a legklasszikusabb ünnepi ruhadarabokban!
Megjelent az Új Nő decemberi száma!

Volt egyszer egy hajógyár… A komáromi hajógyár 125 éves fennállását ünnepli. Történetét dióhéjban adjuk közre.

A szerkesztőségben már hangolódunk a karácsonyra: Novák Zita Harangok, Ollé Tamás pedig A karácsonyi ebéd címmel írt magazinunk számára igazi ünnepi novellát. Zita Az én karácsonyom című írásában azt is elárulta nekünk, milyen az ő otthoni szentestéje.

A karácsony és az öröm olyan, mint a borsó meg a héja – összetartoznak. Az okosok azt mondják, ez nem azt jelenti, hogy öröm nélkül ne lehetne élni. Ezek szerint karácsony nélkül is jól elvolnánk?

A gyermeki őszinteségnek nincs párja, s ünnepek táján kiváltképp szomjazzuk az igaz, sallangmentes gondolatokat. Kis emberek nagy gondolatai című cikkünkben négy apró vendég, Orsovics Áron, Pongrácz Zsófi, Libai Dávid és Sebő Lacika osztja meg velünk karácsonyi gondolatait.

Ismerjük József történetét. József Mária jegyese volt, az a férfi, aki kiállt a családja mellett. Vajon hol vannak a mai Józsefek? Hol vannak a mai férjek és apák, akik mernek a nő és a családjuk mellé állni, értük és velük élni? A témáról Bedő Imre (49, Budapest) közgazdásszal, a Férfiak Klubja alapítójával beszélgettünk.

Minden apa a legjobbat szeretné adni a gyermekének. Ám a mostani világban már nem egyértelmű, hogy mi az a legjobb. Zalka Lóránt (47, Bős) pedagógussal többek közt erről beszélgettünk.

Fialka Andrea (49, Nagylúcs) egy igazi nagycsalád életéről számolt be nekünk: milyen az élet hét gyermekkel, és hogyan lehet tanulni az együttélést?

Így írtunk 1995-ben! Írásunk akkor jelent meg, amikor a családokban az anya volt a domináns, az apa meg általában a „hozzáadott érték”. Pedig egy apa nagyobb hatással van a család életére, mint gondolnánk. Ma rengeteg a szétszakadt család, a férfifelelősség normája legyengült, s ezzel finomhangolva a nők is kifelé tartanak a családokból…

Vannak helyek, ahol a karácsony időtlen. A tárgyak mesélnek. Ladóczki Vilmos kedves tárgyait mutatjuk be, melyek Gömörből és Nógrádból származnak, Janković Nóra írásában pedig arra keresi a választ, hogy milyen a karácsony a lakótömbökben… Libben-e angyalszárny a panelházak felett?

Freskók Hárskúton című írásunkban csodás középkori részleteket ábrázoló templomba nyerhetünk betekintést Papp Viktória fotóriportja által.

Desszertek egyszerűen című cikkünkben a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb receptjeit ajánljuk a karácsonyi asztalra Pereszlényi Kinga konyhájából.

Hogy miért szeretjük a zserbót? Talán a ropogós dió miatt, vagy épp az aranylón fénylő baracklekvár csábít. És persze ott van a huncutul csillogó csokimáz, mely a szánk sarkában maszatos nyomot hagy, a szívünkben pedig boldogságot... Soós Ádám és Presinszky Király Ágnes is megosztotta velünk isteni receptjeit.

Honnan kerül a karácsonyi zserbóba és bejglibe a dió? Jártunk a füssi Magyarics Szilvia és Rigó István dióültetvényén és a Losonci-katlanban is...

Egyszer biztosan összejön a tökéletes karácsony. Nálunk is. Gyerekkorom óta a tökéletes karácsonyról álmodom, mikor a bekukucskáló hópelyhek sóvárogva nézik, hogy itt bizony a család minden tagja ünneplőbe öltöztetett lélekkel várja a Megváltó születését. A patyolattiszta, gyönyörűen kidíszített lakás minden zugát átjárja a sütemények és a fenyőfa illata, a háttérben pedig Bocelli karácsonyi énekei szólnak... Janković Nóra írása A tökéletlenül tökéletes karácsonyról.

Ki állított először karácsonyfát? A választ keresve bekukucskálhatunk a mindennapok történelmének kulisszái mögé.

Romantika ünnepi díszben című írásunkban egy igazi frankofón otthonba nyerhetünk bepillantást!

Új Nő

Ezt már olvasta?

Címkék: Új Nő
Cookies