Back to top

Megéri Szlovákiában nyaralni?

Publikálva: 2022, július 22 - 07:58
Az infláció természetesen nem kerülte el a szállodai és éttermi szolgáltatásokat sem. Az energia, az élelmiszer és egyéb költségek jelentős drágulása következtében az ezen a területen vállalkozók is kénytelenek megemelkedett kiadásaikat belefoglalni szolgáltatásaik árába.
Megéri Szlovákiában nyaralni?

A szállodák, éttermek, vendéglők Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségében (AHRS) tömörülő tulajdonosai felhívták a figyelmet, hogy mindezek ellenére még mindig megéri belföldön üdülni, mivel az előre történő helyfoglalással, az előnyös szolgáltatási csomagokkal és az üdülési utalványok beváltásával több száz eurót takaríthatnak meg az üdülni, pihenni vágyók.

Az energiaárak sok esetben kétszeresére, háromszorosára emelkedtek a korábbiakhoz képest, s a helyzetet tovább nehezíti a béremelésre irányuló nyomás is.

„Ez azonban nem jelenti azt, hogy az árak a nyár folyamán ugrásszerűen emelkedtek volna. Épp ellenkezőleg, a szálláshelyek és vendéglők tulajdonosai igyekeznek elfogadható szinten tartani az áraikat, s úgy igazítják kereskedelmi stratégiájukat, hogy a vendégek a lehető legkevésbé érezzék meg a drágulást, viszont ez hosszú távon már nem megoldható“ – közölte az AHRS elnöke, Marek Harbuľák.

Ennek ellenére szerintük a belföldi üdülés választása az ország sok polgára számára jelentős megtakarítást eredményezhet. Elmaradnak az utazási költségek, melyek ugyancsak lényegesen drágultak és más területeken is lehet spórolni.

Az egyik ilyen lehetőség az üdülési csekkek felhasználása. „Ilyen hozzájárulásban részesülhet például az a munkavállaló szülő, aki legalább két éve dolgozik valamely több mint 49 személyt foglalkoztató cégnél. A hozzájárulás legmagasabb összege 275 euró, ami annyit jelent, hogy például egy négytagú család ebből 550 euróig fedezheti az üdülési kiadásait“ – magyarázta Harbuľák.

A költségek emelkedése ellenére véleménye szerint így egyhetes üdülésnél jelentős összeg takarítható meg, s a szálláshelyek a nyár ellenére még mindig elég szabad kapacitással rendelkeznek.

Az előző évhez képest a szállodákban és a panziókban kevesebb belföldi vendég üdül, s a környező országokból érkező turisták száma, beleértve a cseheket és a lengyeleket, sem éri el a járványt megelőző időszak adatait. Az üdülés körültekintő megtervezése az AHRS elnöke szerint további megtakarításokat eredményezhet.

„Azt tanácsoljuk, hogy minél előbb foglalják le szolgáltatásainkat. Azoknak például, akik idén korán foglaltak szállást, kedvezőbb árat számítottunk, melynél még nem vettük figyelembe az inflációt és a drágulást. Továbbá érvényes, hogy komplex szolgáltatási csomagot kellő időben rendelni sokkal előnyösebb áron lehet, mint egyes szolgáltatásokat külön-külön“ – tette hozzá Harbuľák.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Ezt már olvasta?

Címkék: nyaralás, dovolenka
Cookies