Back to top

Megemlékezés nemzeti gyásznapunkról

Publikálva: 2023, október 5 - 14:30
Dunaszerdahely Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésre és koszorúzásra október 6-án, pénteken 18.00 órára az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékművéhez. A gyásznap másnapján, 7-én, szombaton pedig 9 órakor emlékeznek meg az 1848-as honvédtiszt, Sikabonyi Gálffy Ignác sírjánál a sikabonyi temetőben.
Megemlékezés nemzeti gyásznapunkról

A templom téri 48-as emlékműnél köszöntőt mond pénteken 18 órakor 

  • dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely Város polgármestere, majd megemlékezik
  • dr. Szilágyi Péter, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A megemlékezésen koszorút helyeznek el vásorunk szervezetei.

A programban közreműködnek a Szabó Gyula Alapiskola és a Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai, valamint a 10. sz. Szent György Cserkészcsapat tagjai


A Nemzeti Gyásznapot követően, október 7-én szombaton 9.00 órakor az 1848-as honvédtiszt, Sikabonyi Gálffy Ignác sírjánál a sikabonyi temetőben, a Gálffy család sírkertjében.

Az eseményen megemlékeznek:

  • dr. Puha György alpolgármester, sikabonyi városi képviselő és
  • Fodor Mihály, a Sikabony Polgári Társulás elnöke

A megemlékezést Nagy Attila helytörténész, a Biró Márton Polgári Társulás elnöke vezeti. A beszédeket követően a jelenlévők mécseseket helyeznek el a honvéd hős sírjánál, fejet hajtva az 1848/49-es szabadságharcban elhunyt hősök emléke előtt.

A szervezők kérik a kilátogatókat, hogy mécsest hozzanak magukkal. 

„A ti életeteknek a szabadság olyan, mint a halnak a víz, madárnak a levegő, vadnak a rengeteg. Legyetek inkább halni készek véle, mint élni nélküle. Midőn mideneteket föláldozátok érte és a szabadságot megnyerétek, nem vesztétek semmit, hanem nyertetek mindent.”  Bozzai Pál (1829. január 10. — 1852. június 24.) magyar költő, a márciusi ifjak egyike

Ezt már olvasta?

Cookies