Back to top

Megelőznék az évismétlést az iskolákban

Publikálva: 2021, augusztus 28 - 09:31
Branislav Gröhling, oktatásügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, milyen terveik vannak a diákok évismétlése elkerülésére az elkövetkező három évben.
Megelőznék az évismétlést az iskolákban

Az oktatási tárca a következő három tanévre vonatkozóan „rendszerszintű stratégiát” dolgozott ki az évismétlések csökkentésére.

Szeretnék felmérni, hány diák szorul segítségre, pontosan milyen segítségre van szüksége, s hogyan lehet azt számára biztosítani - mondta el Gröhling Svetlana Síthová nemzetiségi és inkluzív oktatásért, valamint az élethosszig tartó tanulásért felelős államtitkárral közös sajtótájékoztatóján.

A miniszter hangsúlyozta, jelenleg évente egy százalékkal csökken az évismétlők száma, de a csökkenés ütemével a tárcavezető elégedetlen, ezért szánták rá magukat a „rendszerszintű stratégia” kidolgozására.

A három év tapasztalatai alapján mérlegelni fogják, eltörlik-e az évismétlést az iskolákban - tette hozzá Gröhling.

Három lépésből álló programot dolgoztak ki

Első lépésként minden iskolaévben - legkésőbb májusban - az iskolák összesítenék, hány diák áll bukásra, ilyen rendszerszintű felmérés ugyanis eddig nem készült - hangsúlyozta Síthová. Azok a diákok számítanak veszélyeztetettnek, akiknek jelentősen romlott az előmenetelük, vagy a hiányzások miatt nem tudták elsajátítani a tananyagot.

Második lépésben a veszélyeztett diákok esetében az iskolák egyénileg mérik fel, milyen okok állnak a teljesítményromlás hátterében. Az igazgatók az osztályfőnökök javaslatára eldöntik, milyen módon segíthetik a diákok felzárkóztatását, amihez a pedagógiai tanácsadó szervek vagy szociális munkások segítségét is kikérhetik.

Az utolsó lépésben kiértékelik, milyen előrelépést sikerül elérni.

Az iskolák a jövő héttől pályázhatnak a program kapcsán felmerülő kiadásokra.

ma7.sk / Kolek Zsolt

Ezt már olvasta?